Tényleg tarolt A Da Vinci-kód

2006.05.22. 12:16
A vallási tiltakozás és negatív kritikák ellenére első hétvégéjén 224 millió dollárt hozott világszerte A Da Vinci-kód a forgalmazóknak, és csak a dél-csendes-óceáni Szamoa szigetállamban tiltották be a filmet.
A Ron Howard rendezte film a negatív kritikák és az ortodox egyházi szervezetek tüntetései ellenére világszerte 224 millió dollárt hozott első hétvégéjén a mozikban, jelentette a Columbia Pictures.

A Dan Brown bestselleréből Tom Hanks főszereplésével készülő A Da Vinci-kód nem végleges adatok szerint a hét végén 77 millió dollárnyi (16 milliárd forint értékének megfelelő) bevételt hozott az Egyesült Államokban. Ezzel az év eddigi legsikeresebb filmje lett, és messze maga mögött hagyta a Tom Cruise főszereplésével forgatott Mission: Impossible 3 című akcióthrillert. Ez az összeg teljesítette a Sony Da Vinci-s előrejelzését: 50-80 millió dollárt jósoltak a nyitó amerikai bevételre.

A sith-eket itthon nem nyomta le

Az Észak-Amerikán kívüli eladások elérték a 147 millió dollárt. Ekkora összeget még egyetlen film sem teljesített a bemutatása utáni első hétvégén. A Csillagok Háborújának harmadik epizódja volt eddig az első helyezett a világszerte teljesített 145 millió dollárral.

Magyarországon 147 373 néző látta a négy nap alatt, tájékoztatta az Indexet az InterCom. Mivel más játékfilmet nem indítottak csütörtökön, nem is volt mit a héten háttérbe szorítania. Összehasonlításképpen megemlítjük a magyar-külföldi filmek összesített toplistájának eddigi budapesti győztesét: A sith-ek bosszújára vettek itthon is legtöbben jegyet az első négy napon, 126 969-en. Így az országos listán A Da Vinci-kód a nyolcadik helyezett, olyan filmeket utasított maga mögé, mint a Mátrix 3. és a Jégkorszak 2..

Egy moziban tiltották be

A dél-csendes-óceáni Szamoa szigetállam egyetlen mozijában viszont nem vetítették A Da Vinci-kódot: az egykori német gyarmat cenzúrabizottsága egyházi tiltakozásra betiltotta vetítését, jelentette hétfőn az új-zélandi rádió. A kilenc szigetből álló államban a film későbbi televíziós sugárzását, valamint videón és dvd-n való forgalmazását is betiltották .

A Szamoa-szigetek katolikus érseke, Alapati Mataeliga arra hivatkozott, hogy a film befolyásolhatja fiatalokat, akiknek a hite még nem szilárd. Szamoa egyetlen filmszínházának tulajdonosa, Maposua Rudolf Keil erélyesen tiltakozott a döntés ellen és azt hangsúlyozta: a tiltás sérti a mintegy 180 ezer mozilátogató emberi jogait.