Elhalasztották a 40 milliós Vízipók-pert

2008.08.26. 16:57
A bíróság kedden elnapolta a vízipókos Szobi szörp-ös pert. Az animációsok egyesülete szerint a Szobi tartozik a rajzfilmsorozat forgatókönyvírójának a figura felhasználásáért, a bíró szerint azonban egyelőre kérdéses, hogy az egyesület perelhet-e a szerzők nevében.

Október 21-re halasztották a tárgyalást abban a két éve húzódó perben, amiben 40 millió forintot követel a Vízipók csodapók forgatókönyvírója és társrendezője nevében a Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete (Mafe) a Szobitól.

A szervezet szerint az üdítőgyártó a két idős alkotó, Dr. Kertész György és Haui József engedélye nélkül nyomta a figurákat az üdítőkre, pedig jogdíj nekik is járna, nemcsak a figuraterveket is jegyző rendezőnek, Szabó Szabolcsnak. A mai fordulón a Mafét felszólították, hogy igazolják, a szerzői jog alapján jogosultak-e egyáltalán az elmaradt jogdíjakat a szerzők nevében követelni.

A perben a Szobi eddig azzal védekezett, hogy a rajzfilmet nem, csak magukat a figurákat használták fel. A Mafe vezetője, Németh György viszont arra a Vuk-perre hivatkozik, amiben 800 ezer forintot ítéltek meg Fekete Istvánnak a Vuk mesefigurák merchandise-jogai után a 80-es években. A szövevényes ügyhöz tartozik, hogy még az alkotók között sincs megegyezés arról, hogy ki is számít a Vízipók forgatókönyvírójának.

A Németh György vezette Mafe először idén júniusban került be a hírekbe, amikor a Pannónia és az MTV ellen indítottak pert a régi magyar rajzfilmek jogainak tisztázására.