Árpád
-1 °C
9 °C

Andy Vajna és Joe Eszterhas ötvenhatos filmet forgat

2004.12.06. 17:44
Kapcsolódó cikkek (1)
Hétfő délután Andy Vajna az InterCom székházába hívta a filmes újságírókat: vendége a szókimondásáról ismert hollywoodi forgatókönyvíró, a magyar származású Joe Eszterhas volt, aki Amerikából érkezett Budapestre. Az Elemi ösztön írója és a Terminátor 3 producere ünnepélyes bejelentést tettek.
"Rozsdás magyart beszélek" - kezdte Eszterhas, majd a tárgyra tért: ő lesz a forgatókönyvírója annak a magyar filmnek, aminek bemutatóját 2006. december 6-ára tervezik és az 1956-os forradalmi eseményeket mutatja be az ugyanebben az időben zajló melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda válogatott sorsán keresztül.

Andy Vajna és Joe Eszterhas
Andy Vajna és Joe Eszterhas

"Pontosan ezen a napon, 1956. december 6-án mérkőzött meg a magyar póló csapat a szovjet válogatottal a melbourne-i Crystal Palace-ben, az olimpiai elődöntőben. A magyarországi forradalmi eseményeket és a vízilabdacsapat hősies küzdelmét meséljük el egy magyarnyelvű játékfilmben. Egyelőre a forgatókönyvön dolgozunk, a vázlat már megvan" - mondta el Andy Vajna, aki a nagy részben Budapesten forgatott film producere lesz.

Eszterhas hozzátette, hogy a történet "már a fejében van, de még nem tudja, hogy áll meg". A Hollywood fenegyerekének számító Eszterhas elmondta, hat évesen hagyta el családjával Magyarországot és egy ohioi kisvárosban nőtt fel, emigráns magyar közösségben.

Az ember, aki benőtt lábkörmökön ugrál

"Van egy anekdota Amerikában: ha egy száz emberrel teli terembe belép egy magyar, rögtön megtalálja azt az egyetlen embert, akinek benőtt lábkörme van, odamegy hozzá, és elkezd ugrálni a lábujján. Hollywoodban úgy tartják, pontosan ilyen vagyok én is. Talán a magyar származásom is közrejátszott ebben."

"Ami a szívemen, az a számon. Ilyen vagyok. Harminc éve vagyok a szakmában, vannak akik szeretnek és vannak, akik ki nem állhatnak" - jelentette ki a forgatókönyvíró, akinek 2004 januárjában megjelent könyve, a Hollywood Animal sok szakmabelinek okozott kellemetlen perceket. Amerikában van, aki úgy tartja, Eszterhas maga az ördög, a Time magazin pedig Shakespeare-hez hasonlította.

Újságírói kérdésre, ami a magyar származású író gázsiját próbálta kitudakolni, Joe Eszterhas így válaszolt:

"Tudja, az a hírem, hogy borzasztó szókimondó vagyok, úgyhogy most meg is mondom magának: az égvilágon semmi köze hozzá, mennyit kapok ezért a forgatókönyvért."

Szerelmi szál

Andy Vajna, aki éppen ezen a decemberi napon hagyta el az országot 1956-ban, elárulta, hogy a forradalom és az olimpiai küzdelmek mellett lesz szerelmi szál is, azt azonban még nem tudta megmondani, milyen magyar színészeket kérnek majd fel az ötvenhatos játékfilm szerepeire. A film címe sincs még meg, Vajna "még küzd vele."

Andy Vajna

A tervek szerint magyar nyelven, magyar rendezővel és magyar színészekkel akarják leforgatni Eszterhas forgatókönyvét. Vajna a napokban a mai magyar vízilabda válogatott tagjaival beszélgetett és tanácsukat kérte a vízilabdameccsek megjelenítéséhez.

Joe Eszterhas boldogan vállalta Vajna felkérését.

"Mindig büszke voltam a magyarságomra, de meg kell mondanom önöknek, hogy a legbüszkébb azokban a napokban 1956-ban, kisfiúként voltam. Varázslatként éltem meg a forradalmat. Akkor már Amerikában éltem és mindenki a magyar forradalomról beszélt körülöttem. Hihetetlen volt, soha nem felejtem el azokat a napokat" - emlékezett vissza meghatottan Eszterhas.

A magyar filmet Andy Vajna tervei szerint külföldön is forgalmazzák majd. A producer azt is elmondta, jelenleg az Elemi ösztön második részén dolgozik, amit Londonban forgatnak és hozzátette, hogy "sajnos ennek a résznek nem Joe írja a forgatókönyvét". Vajna a Terminátor negyedik részére is készül, de, mint mondta, "erről még nagyon korai lenne nyilatkozni".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.