Andy Vajna és Joe Eszterhas ötvenhatos filmet forgat

2004.12.06. 17:44
Hétfő délután Andy Vajna az InterCom székházába hívta a filmes újságírókat: vendége a szókimondásáról ismert hollywoodi forgatókönyvíró, a magyar származású Joe Eszterhas volt, aki Amerikából érkezett Budapestre. Az Elemi ösztön írója és a Terminátor 3 producere ünnepélyes bejelentést tettek.
"Rozsdás magyart beszélek" - kezdte Eszterhas, majd a tárgyra tért: ő lesz a forgatókönyvírója annak a magyar filmnek, aminek bemutatóját 2006. december 6-ára tervezik és az 1956-os forradalmi eseményeket mutatja be az ugyanebben az időben zajló melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda válogatott sorsán keresztül.

Andy Vajna és Joe Eszterhas
Andy Vajna és Joe Eszterhas

"Pontosan ezen a napon, 1956. december 6-án mérkőzött meg a magyar póló csapat a szovjet válogatottal a melbourne-i Crystal Palace-ben, az olimpiai elődöntőben. A magyarországi forradalmi eseményeket és a vízilabdacsapat hősies küzdelmét meséljük el egy magyarnyelvű játékfilmben. Egyelőre a forgatókönyvön dolgozunk, a vázlat már megvan" - mondta el Andy Vajna, aki a nagy részben Budapesten forgatott film producere lesz.

Eszterhas hozzátette, hogy a történet "már a fejében van, de még nem tudja, hogy áll meg". A Hollywood fenegyerekének számító Eszterhas elmondta, hat évesen hagyta el családjával Magyarországot és egy ohioi kisvárosban nőtt fel, emigráns magyar közösségben.

Az ember, aki benőtt lábkörmökön ugrál

"Van egy anekdota Amerikában: ha egy száz emberrel teli terembe belép egy magyar, rögtön megtalálja azt az egyetlen embert, akinek benőtt lábkörme van, odamegy hozzá, és elkezd ugrálni a lábujján. Hollywoodban úgy tartják, pontosan ilyen vagyok én is. Talán a magyar származásom is közrejátszott ebben."

"Ami a szívemen, az a számon. Ilyen vagyok. Harminc éve vagyok a szakmában, vannak akik szeretnek és vannak, akik ki nem állhatnak" - jelentette ki a forgatókönyvíró, akinek 2004 januárjában megjelent könyve, a Hollywood Animal sok szakmabelinek okozott kellemetlen perceket. Amerikában van, aki úgy tartja, Eszterhas maga az ördög, a Time magazin pedig Shakespeare-hez hasonlította.

Újságírói kérdésre, ami a magyar származású író gázsiját próbálta kitudakolni, Joe Eszterhas így válaszolt:

"Tudja, az a hírem, hogy borzasztó szókimondó vagyok, úgyhogy most meg is mondom magának: az égvilágon semmi köze hozzá, mennyit kapok ezért a forgatókönyvért."

Szerelmi szál

Andy Vajna, aki éppen ezen a decemberi napon hagyta el az országot 1956-ban, elárulta, hogy a forradalom és az olimpiai küzdelmek mellett lesz szerelmi szál is, azt azonban még nem tudta megmondani, milyen magyar színészeket kérnek majd fel az ötvenhatos játékfilm szerepeire. A film címe sincs még meg, Vajna "még küzd vele."

Andy Vajna

A tervek szerint magyar nyelven, magyar rendezővel és magyar színészekkel akarják leforgatni Eszterhas forgatókönyvét. Vajna a napokban a mai magyar vízilabda válogatott tagjaival beszélgetett és tanácsukat kérte a vízilabdameccsek megjelenítéséhez.

Joe Eszterhas boldogan vállalta Vajna felkérését.

"Mindig büszke voltam a magyarságomra, de meg kell mondanom önöknek, hogy a legbüszkébb azokban a napokban 1956-ban, kisfiúként voltam. Varázslatként éltem meg a forradalmat. Akkor már Amerikában éltem és mindenki a magyar forradalomról beszélt körülöttem. Hihetetlen volt, soha nem felejtem el azokat a napokat" - emlékezett vissza meghatottan Eszterhas.

A magyar filmet Andy Vajna tervei szerint külföldön is forgalmazzák majd. A producer azt is elmondta, jelenleg az Elemi ösztön második részén dolgozik, amit Londonban forgatnak és hozzátette, hogy "sajnos ennek a résznek nem Joe írja a forgatókönyvét". Vajna a Terminátor negyedik részére is készül, de, mint mondta, "erről még nagyon korai lenne nyilatkozni".