A Da Vinci-kód producerei orosz túszfilmbe kezdenek

2006.05.22. 21:21
A Da Vinci-kód producerei a beszláni tragédiáról készítenek egy valódi kasszasikert, adta hírül a Guardian. A 2004 szeptember első hetében, Észak-Oszétiában történt túszdrámáról készült cikk jogait már megvették.
"A beszláni tragédia története egyszerűen megfilmesítésért kiáltott. A tragédiát feldolgozó cikk már az elejétől fogva a rettenet emberi oldalát ragadja meg" - mondta Brian Grazer a Da Vinci-kód és az Egy csodálatos elme producere Chris Chivers Az Iskola címmel megjelent 18 000 szavas írásáról.

A New York Times moszkvai tudósítója által írt cikk jogait már megvette a Da Vinci-kódot forgalmazó Imagine Entertainment és a Universal Studios. Ez alapján készül forgatókönyv a közelmúltban Észak-Oszétiában történt három napos terrorakcióról, melyben harminc csecsen terrorista foglalt el egy iskolát, majd 1100 személyt ejtettek túszul a tornateremben. Az eset 394 civil, köztük 186 kisiskolás halálával végződött.

A kommandós beavatkozást számos bírálattal illette az orosz és a külföldi sajtó és Putyin elnök is ellentmondásosan nyilatkozott. Chivers 18 hónappal a mészárlás után utazott a helyszínre, hogy interjút készítsen a túlélőkkel. Az egyetlen életben maradt támadó, Nur-Pashi Kulayev tárgyalása már több mint egy éve folyik. Több vádpontban is eljárást indítottak ellene. A vád képviselői halálbüntetésért folyamodtak a bírósághoz, de mivel jelenleg ez Oroszországban nem róható ki, a túlélő terrorista csak életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.