Végigröhögtem A kis Vukot

2008.04.13. 08:51
A kicsiknek, akik a régi Vukot nem ismerik, bejött a 3D-s verzió, csak néhányan lepődtek meg az állatok mozgásán. Gát György szerint a családi vetítés után gratulált neki Dargay Attila felesége is, aki erről nem tud. Beszivárogtunk az 1,4 milliárd forintból (és nagyjából 250 millió állami támogatással) készült mese, A kis Vuk díszbemutatójára.
Árpa a kislányával

Kedélyes, hétvégi plázahangulatban telt A kis Vuk premierje a Corvin moziban, ahol az érdeklődők mind a három termet megtöltötték. "Nyissuk meg a Karády termet is" - adták ki az utolsó pillanatban az utasítást walkie-talkie-n az alkalmazottaknak. Közben Árpa Attilát az egyéves kislányával, a Karthago frontemberét, Szigeti Ferencet egy fiatal lánnyal, és gyerekek raját láttuk bevonulni. A díszbemutató hangsúlyozottan a gyerekeknek szólt, a sajtót szokatlanul későn: a csütörtöki premierrel egy napra szervezett sajtóvetítésre hívták csak meg. Minket meghívó híján majdnem ki is raktak, de az utolsó pillanatban váratlan helyről érkezett segítség: személyesen Gát György, a mese rendezője és producere lépett közbe.

Gyorsfelmérésünkből kiderült, hogy a gyerekekre szabott taktika bejött: a három és tíz év közötti közönség többségét meggyőzte az új rajzfilm, tízből nyolcnak tetszett. "A kis Vuk aranyos", mondták sokan, "Én végigröhögtem!", jelentette ki egy kislány, és Dargay Vukját a többségük nem is látta. Az öreg Vukot szinkronizáló Gálvölgyi János kilencéves unokája is lelkesedett. "Nagyon vicces volt a két bácsi - mondta a film két szerencsétlenkedő cirkuszi alkalmazottjáról -, meg az elején a fáradt kisnyúl."

Az ő kis agyuk már 21. századi

"Jópofa lett, de ez a három dimenzió nekem teljesen új, hogy jönnek-mennek, és van hátuk meg közepük - értékelte a mesét aztán Gálvölgyi, aki Dargay Vukját is nagyon szereti, de a produkció szinkronhangja folytatta a pr-nak is beillő szöveget: Eddig csak a Shreket láttam, ami hasonló. Az unokám korosztálya már ehhez szokott, az ő kis agyuk meg szemük már 21. századi." A szinkronmunkáról elmondta, hogy rókát még életében nem hallott beszélni, de a rajzfilmszinkronos gyakorlata segített: "Dargay Pom-Pomjában például voltam gyufaszáltól kezdve skatulyáig minden".

Gálvölgyi és unokája. Klikk!

Nekünk a korhatármentes rajzfilm a korábban megjelent képek és a trailer után már nem sok meglepetést okozott. A kezdetleges 3D-animáció melett csak az tűnt fel, hogy brutálisan lelőnek a vadászok két állatot, és hogy Carmella, a cirkuszigazgató lánya mennyire műanyag. De erről bővebben majd később, most visszaadjuk a szót a gyerekeknek.

Csak néhány csalódott gyerekkel beszéltünk, de ők sem sírtak a filmen. "Ez már nem az a Vuk, nem tetszett, és a mozgás is rossz volt" - mondta komolyan egy 12 éves kisfiú, aki az anyukája szerint legalább 150-szer látta a régi rajzfilmet, és az a kedvence. "Nekem sem tetszett. Nagyon durva volt. Ha kicsik nézik, megijednek" - féltette egy ötéves kissrác a még nála is fiatalabbakat.

Bond főnöke is Vukot szinkronizál

"Andy Vajna ötlete volt, hogy egy szombati családi dzsemborit csináljunk a díszbemutatóból" - mondta már felszabadultan Gát Görgy, aki 150-400 ezer közötti nézőt vár A kis Vukra. Hogy az Intercom vezetője miért adhatott tanácsokat a Budapest Film mozijának díszbemutatójához? A producer nemrég az Intercomnak adta át a forgalmazást, majd mikor kiderült, hogy a Budapest Filmmel sem szakította meg a szerződést, nem jogtiszta a váltás, a bemutató megtervezése után a film visszakerült az eredeti forgalmazóhoz.

"A Vuk az nemzeti termék, majdnemhogy kötelező. Nem hiszem, hogy ne néznék meg" - tette hozzá. A korábban beharangozott külföldi sztárszinkronhangokról meg elmondta: "Három név már száz százalék, Judi Dench, Sienna Miller és a kis Vuk hangját a kisfiú adja a Charlie és a csokigyárból (Freddie Highmore). Az angol partner már múlt héten megkötötte velük a szerződést." Gát szerint a külföldiek jól fogadták a produkciót: "egy házi vetítőn néztük, és természetesen szorongtunk előtte, de aztán döbbenten ültünk, hogy megtapsolták. Teljesen elájultak tőle."

De mit mondott Dargay felesége?

Gát György ezzel még nem fogyott ki a meglepetésekből: "Dargay felesége a munka alatt nem nagyon kedvelte ezt a produkciót, de most a vetítés végén azt mondta, hogy ez egyenrangú alkotás Attila művével. És nekem ez a legfontosabb."

Gát György és világos zakóban az animációs producer. Klikk!

"Hát nem, nem mondtam ezt Gátnak - nevetett fel Henrik Irén, Dargay felesége, és filmjeinek operatőre, mikor felidéztük a producerrel folytatott párbeszédünket. Vagyis mégsem változott ekkorát a véleménye, miután megtagadták Gáttól a jogokat, és az előzetesre is csak annyit mondtak: no komment. "Voltak benne jó részek, de a mozgás olyan darabos volt, amit semmilyen korban nem várnánk egy rajzfilmtől. A szereplők sem voltak szimpatikusak. Az állatok olyan kis plüssfigurák lettek, a kisfiú papája meg úgy néz ki, mint egy kis csövekből összetákolt valami. Aztán hogy miért is lett ennek a címe A kis Vuk? Ennek gondolom nagyobb reklámja van."

A gyerekek azonnal rámozdultak a vukos termékekre

Az már a díszbemutatón kiderült, hogy a merchandise nagy üzlet lesz, a vetítés után a vukos labda lett a sláger. Gubás Gabi testvérének lánya is erre indult be, a főcímdalban éneklő Szekeres Adrien ötéves lánya meg sírva fakadt, mikor meghallotta, hogy ma már nem kaphat belőle. Emellett gyártanak vukos kispárnát, többféle társasjátékot, kártyát, pólókat, naptárat, frizbit, könyvet, és már úton van a Subway gyerekmenü is, a filmzenét meg már a Corvinban is árulták kedvezményesen 2790 forintért. Végül a rendező-producer újra megerősítette, hogy a rajzfilm költségvetése 1,4 milliárd forint maradt, amiből 16-20 százalék lesz az állami támogatás. A Macskafogó folytatását ennek kevesebb mint a feléből, 600 millióból gyártották.