Megjelent a koporsós kultpornó

2004.10.29. 09:01
Október 27-én jelent meg dvd-n Ed Wood utolsó pornófilmje, a Necromania, amiben egy boszorkány egy szőrös páron segít, hogy a szerelmi életük izgalmasabb legyen. A koporsós szeretkezés jelenetét a világ legrosszabb rendezőjének kikiáltott filmes a hetvenes években dirigálta, majd a forgatás után elvesztette a filmtekercset. Három rajongó találta meg 2001-ben, miután egyiküket kieengedték a börtönből.
A minden idők legrosszabb filmrendezőjének titulusát elnyert Wood olyan elévülhetetlen klasszikus darabokat jegyez, mint a Bride of the Monster. Életrajzi film is készült 1994-ben a halála után kultikussá vált rendezőről Ed Wood címmel, a címszerepet Johnny Depp alakította.

Az Oscar-díjas filmszatíra Wood leghíresebb műve, a Plan 9 From Outer Space elkészítése körül forog, amit Wood 1959-ben többek között a már idős és alkoholista Lugosi Bélával készített. Wood eredeti filmjében a színészek rendszerint elrontották a szöveget, és a legmodernebb speciális effektus egy pitesütő volt, amivel az ufók közlekedtek.

Szőrös kultszex boszorkával

Most három elszánt rajongójának köszönhetően dvd-n megtekinthető Wood utolsó, elveszett filmje, a Necromania, ami a kritikusok szerint "annyira rossz művészfilm, hogy az már briliáns". Wood a mainstream munkáihoz nem kapott támogatókat, ezért tért át a hatvanas években a rövid pornófilmek műfajához, amit egészen az 1978-as haláláig művelt.

Az 1971-es egészestés pornó egy fiatal pár, Danny és Shirley szexuális felszabadulását mutatja be, akik egy boszorkányhoz fordulnak segítségért. Madame Helestől koponyát, varázsigéket és koporsót kapnak ajzószerként. A minimális költségvetéssel, hétezer dollárból, három nap alatt elkészült filmet hamar elvesztette a rendező.

"1982 óta tudtunk a létezéséről. Kíváncsivá tett minket" - mondta Rudolf Grey, Wood életrajzírója a CNN-nek, aki Alexander Kogan filmforgalmazóval azonnal az eltűnt celluloid nyomába eredt. Tizenöt évnyi detektívmunka után találtak valakit, aki segítségükre lehetett volna, de éppen börtönben ült, mert egy pornós razzia során elkapták. Mikor kiszabadult, hárman folytatták a keresést, míg egy Los Angeles-i raktárban, 2001-ben meg nem találták.

Szoftos, hardos változat

Egy éve vették fel a kapcsolatot az Index-közeli blogpápa, Nick Denton Fleshbot pornóblogjával, ami dvd-n október 27-én jelentette meg a filmet 19 dolláros áron, egy szoftos és egy hardos változatban. "Ez több, mint pornófilm - mondta Fredrik Carlstrom, a dvd-kiadás executive producere. - Van története és motivációja." Carlstrom szerint meglepő lehet a mostani közönségnek a hetvenes évek stílusa: "szőrösek a szereplők, másmilyenek, mint a mostani pornósok" - mondta.

Rudolf Grey, a Wood életéről szóló Nightmare of Ecstasy című könyv szerzője kifejtette, hogy tévednek azok, akik naivnak és tehetségtelennek tartották a rendezőt. "Másik valóságban létezett, amit nem értett a közönség - magyarázta, majd hozzáfűzte: - Egy jelenetben például a Necromania főszereplője, Danny azon kínlódott, hogy egy pizsamanadrágot felhúzzon, és ez tizenöt másodpercig tartott, majd a színész elnevette magát. És Wood ezt benne hagyta. Így viccelődött."