Csányi Sándor: Nagyon bírom Woody agyát

2007.12.28. 12:40
A teljesen megőszült rendező a New Orleans Jazz Banddel járja Európát. Maga is meglepődött, hogy mikor épp Budapesten járt, a Londonban forgatott sötét hangvételű filmjének premierjét tartották.

A 72 éves filmes bő negyed óra csúszással érkezett meg a hátsó bejáraton keresztül, mert a gépe késett, úgyhogy a sajtó addig egymás interjúztatásával ütötte el az időt. Bár a legújabb Woody Allen-film csütörtöki premierjére Frei Tamás is eljött, nem állt be a rendező körül zsongó tévések közé. A rendezőt felesége, egykori fogadott lánya Soon-Yi Previn a háttérben követte árnyékként. Pár autogram után sikerült lecsapnunk Woody Allenre. Bár az interjút videón is rögzítettük (ebben bónuszként Csányi Sándor rajong a rendezőért), a tárgyszerűség kedvéért írásban is lejegyeztük. Íme mindkettő:

- Meddig marad Budapesten?

Rég nem voltam itt, és már vártam az alkalomra, hogy visszajöhessek. Most szálltam le a repülőről, és csak azért ugrottam el ide, hogy beköszönjek a közönségnek a Kasszandra álma előtt. Aztán megyek, és játszom egy kis jazzt. Holnap pedig elhagyom az országot, hogy valahol máshol is zenéljek egyet.

- Azt mondta, hogy Londonhoz a tragédia illik. Ha most Budapesten forgatna, milyen filmet készítene itt?

Nem tudom. De tényleg, fogalmam sincs. Viszont forgattam már itt. 74-ben hat hetet töltöttem Magyarországon, és nagyon jól éreztem magam.

- Miért választotta akkor ezt a helyszínt?

Mert az itteni atmoszféra nagyon illett ahhoz, amit elképzeltem. A helyszínek tökéletesen passzoltak a sztorihoz.

- A Kasszandra álmát Zsigmond Vilmossal forgatta. Más magyar fimeseket ismer?

Nem nagyon. Egybként London előtt Amerikában is forgattam Zsigmond Vilmossal (a Melinda és Melindát - a szerk.). Viszont mikor Magyarországon filmeztünk, egy francia operatőrt használtam.

- Mit tud Magyarországról?

Igazából nem túl sokat, de sok-sok évvel ezelőtt Orson Welles azt mondta nekem, hogy a második világháború előtt Budapest volt a legizgalmasabb város egész Európában, még Párizson is túltett. És tudja, mindenki ismeri Bartókot, és azokat a hírességeket, akik innen kerültek ki.

A koncert

A premier után az esti koncert is csúszott, az űrkapszula formájú Papp László Sportarénában negyedórás késéssel kezdett Woody Allen és a New Orleans Jazz Band. A Bors szerint a rendező a "fellépés egyes részein elaludt a színpadon". Beépített szemtanúnk ezt máshogy értelmezte: "néha tényleg lecsukta a szemét, de inkább úgy tűnt, hogy meditatív állapotban volt, és a zenét élvezte. Olyan nem fordult elő, hogy elfelejtett volna belépni." Azt MTI ezen felül az est "drámai eseményeként" említi, hogy a zenekar szólistájának, Eddy Davisnek húrt kellett cserélnie a bendzsóján.