Film a Hollywoodot megváltoztató magyar menekültekről

2007.06.18. 10:07
Martin Scorsese és Dennis Hopper is elvállalta, hogy méltatja Zsigmond Vilmost és Kovács Lászlót a róluk készült dokumentumfilmben.

Martin Scorsese és Dennis Hopper, a filmipar veteránjai szólalnak meg a két magyar operatőrről, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról szóló dokumentumfilmben, aminek a címe: Laszlo & Vilmos: The Story of Two Refugees Who Changed the Look of American Cinema ( Két menekült története, akik megváltoztatták az amerikai mozi látásmódját). A filmet James Chressanthis írja és rendezi.


Zsigmond Vilmos, Kovács László és Laszlo George

A fiatal korukban Budapesten élő Kovács László és Zsigmond Vilmos örökítették meg az 56-os eseményeket, majd a felvételeket életüket kockáztatva menekítették át Ausztriába. Amerikába már politikai menekültekként érkeztek meg, majd a legkiválóbb operatőrökké váltak, írja a Hollywood Reporter.

Mindkét operatőr nagy hatással volt az egyébként operatőrként dolgozó, de a filmet rendezőként jegyző Chressanthisra, amikor az Amerikai Filmintézetben tanították. A rendezőt egy nap Zsigmond meghívta egy hosszú ebédre az 56-os események harmincadik évfordulója alkalmából. "Egyikünk sem gondolta volna akkor, hogy három évvel később megszűnik a vasfüggöny, és Zsigmondék újra Magyarországra mehetnek" - mondta erről Chressanthis.

"Engem megütött annak a két embernek az optimizmusa és nagylelkűsége, egymás iránti szeretetük. Az ebéd alatt született meg a film ötlete" - nyilatkozta a rendező, aki az Eastwicki boszorkányokban Zsigmond segédje volt.

Zsigmond Vilmos fényképezte a Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjét és a Michael Cimino rendezte Szarvasvadászt. Négyszer jelölték Oscar-díjra, 1978-ban meg is kapta. Kovács László pedig olyan filmeket készített, mint a Szelíd motorosok és a Szellemírtók, sorolja az amerikai lap.