Fábry kurvázik, Somlót Pressernek nézik

2004.11.22. 14:50
Fábry Sándor oldalkocsis motorral kurvázik az új Szőke-filmben, Somló Tamás és Demjén Ferenc lepukkant Barkasszal utazik, Jakupcsek törzsőrmesterként debütál. Rövid szolnoki vetítés után a Zsiguli december 2-án kerül a mozikba. Az Index Szőke András rendezőt és Váci Melindát, a forgalmazó Tisza Mozi Kft. munkatársát kérdezte a kilencvenes években játszódó rendőrmeséről, ami a rendező állítása szerint technikailag az első versenyképes filmje.
"Egy nyomozásról szól a történet, amit a négy főszereplő a maga verziójából igazol" - összegezte Szőke a "kilencvenes évekbeli, kisvárosi rendőrmesét". A Zsiguli pontos tartalmáról Váci Melindát kérdeztük: "Leborul egy dinnyeszállító kamionról a dinnye, amik közé fegyverek vannak elrejtve. A Szarvas József és Gazdag Tibor alakította rendőrök a Dinnyés ügy nyomába erednek, a Györgyi Anna játszotta Piroska nyomozótiszt pedig felettesének, Gáspár Sándornak a parancsára a két rendőrt követi."

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A filmben sok ismert személy alakít epizódszerepet. "Mindenkinek a saját karakterére írtuk a figurát - mondta erről Szőke, majd hozzátette: Jakupcsek törzsőrmestert játszik, Hajós András egy nem működő tévében áll". Váci tovább sorolta: "Somló Tamást Presser Picinek nézik, Kokó jobbhoroggal kiüti az egyik rendőrt, Fábry pedig két kurvát szólít le." Ez utóbbiról Szőke megjegyezte "az egész úgy van megoldva, mint egy mese".

Bangó Margit elfoglaltsága miatt Zelei Gábor szolnoki színész ugrott be a maffiafőnök Margitka szerepébe. Szőke András a történetet összekötő mesélő, Üveges professzorként tűnik fel.

"Az első versenyképes filmem"

A tizenegyedik nagyjátékfilmjét készítő rendező most először dolgozhatott professzionális körülmények között: "klasszikus felvételekkel, profi stábbal, sok profi szereplővel, 35 mm-es filmre készült a filmem". A Magyar Mozgókép Közalapítványtól kapott 70 millió forintos támogatáson kívül majdnem ugyanekkora összegben nyújtott segítséget Szolnok városa.

#alt#
Klikk a képre!
"Kamionokat, helikoptert, díszletet, technikai eszközöket, forgatási helyszíneket mind a szolnoki önkormányzattól, rendőrségtől, színháztól, vállalkozóktól kaptunk" - tette hozzá a rendező.

A forgatókönyvet Hegedűs Bálint és Szőke András írta, az operatőr Halász Gábor, a zeneszerző Tisza Sándor. A film december 2-tól látható Budapesten, Szombathelyen és Győrben. Hogy mekkora nézettséget vár a rendező? "Gondolom ugyanaz lesz, ahogy a többi filmjeimmel: hosszú kifutása lesz. Öt kópiával indul csak, de a nézők sokáig szeretik és keresik majd."