Hitler halála a filmvásznon

MTI
2004.09.15. 14:20
Csütörtökön 400 kópiával indul hódító útjára A bukás című, a Hitler és a hitleri Németország végnapjairól készült német filmprodukció.

A 400 kópia közepes szám Németországban, a sikeresnek ígérkező amerikai filmek 900 kópiával kezdenek. A bukás nemzetközi bemutatójának színhelyéül Torontót választották.

A 150 perces opusz 13,5 millió euróba került, s pikantériája, hogy az összeomló Berlinre hasonlító külső színhelyeket a stáb Szentpéterváron találta meg. Ott is forgattak, orosz katonákat öltöztettek náci egyenruhákba, a környékbeliek némi megrökönyödéssel tapasztalták, hogy egy Hitler-szerű figura sétál utcáikon, míg meg nem magyarázták nekik, miről van szó.

A német televíziós állomásokon eddig bemutatott, vélhetően legjobb részletek alapján ítélve a film tisztes iparos munka. A német filmes Hitler-ábrázolásokhoz képest van egy-két újdonsága, ezért érdemes megnézni a kissé hosszúra sikerült művet. (A film vetítési jogát megvásárló német televíziós állomás két részben vetíti majd).

A bukást készítő filmesek, színészek legfőbb gondja az volt, hogy miképp mutassák be a Hitlerben, az emberben rejtőző szörnyet.

"Szakítani akartunk az eddigi leegyszerűsítő ábrázolásokkal. Hitlert csak szörnyetegnek láttuk, pszichopatának, karikatúraszerű figurának. Megpróbáltunk úgymond háromdimenziós portrét készíteni róla, mert a különböző beszámolókból tudjuk: képes volt megnyerő is lenni. Képes volt egy egész népet barbárságra csábítani, egy szörnyeteg ilyesmire sohasem képes" - közölte a rendező, Oliver Hirschbiegel.