Bemutatják a Marshall-terv propagandafilmjeit

MTI
2004.09.29. 15:36
A II. világháború utáni Európa újjáépítési programja, a Marshall-terv keretében készült filmeket mutatnak be október 11. és 15. között az október 1-én kezdődő 42. New York-i Filmfesztiválon - közölte a Lincoln Center filmintézete.

A fesztivál keretében rendezendő Selling Democracy: Films of the Marshall Plan 1948.53. ("Demokrácia árusítása: a Marshall-terv filmjei 1948-53) című külön programban a Marhall-terv filmszekciója, illetve a háború utáni európai amerikai katonai parancsnokság dokumentumfilm részlege által a kontinensen készült 25 filmet láthat a közönség.

A retrospektív válogatás lenyűgöző keresztmetszetét adja annak az európai újjáépítési programból finanszírozott mintegy 250 alkotásnak, amelyekkel alkotóik Németország és Európa újjáépítésének és gazdasági fellendítésének meggyorsítását, a demokratikus fejlődés, a demokrácia értékeinek megerősítését akarták előmozdítani. Ezek a lényegüket és céljukat tekintve propagandafilmek hatásos képsorokkal, a dokumentumfilm és a fikció eszközeit egyaránt felhasználva próbálták felrázni és a szovjet befolyástól megóvni a háború után éledező, de még romokban heverő Európa népeit.