Van Gogh miatt perlik Liz Taylort

MTI
2004.10.15. 11:45
Elisabeth Taylor filmszínésznő ellen nyújtottak be keresetet a nácizmus egy zsidó áldozatának dél-afrikai és kanadai örökösei szerdán egy Los Angeles-i bíróságon, és azzal vádolják a sztárt, hogy jogtalanul birtokol egy őket megillető van Gogh festményt - jelentette az MTI.

Taylor apja segítségével, 1963-ban vásárolta meg a képet 257600 dollárért. A mostani fejlemény előzménye, hogy Taylor májusban ugyancsak keresetben kérte annak megállapítását, hogy ő a kép jogos tulajdonosa.

A berlini Margarete Mauthner asszony leszármazottai szerint a színésznő hanyagul járt el a kép megvásárlásakor, és szemet hunyt a jelek felett, amely arra utaltak, hogy a jogos tulajdonos a náci időkben nem saját jószántából vált meg a képtől.

Vincent van Gogh képe San Rémy város kórházát és kápolnáját ábrázolja - ebben a városban élt a festő élete utolsó évében.

Elizabeth Taylor májusban benyújtott keresetében azt hangsúlyozta, hogy a jelenleg Los Angeles-i ingatlanában található festményt a Sotheby's aukciós ház londoni árverésén vásárolta.

Az eredeti tulajdonos Mauthner család a nácik idején nyomásnak engedve adta el a képet, majd Dél-Afrikába menekült. Taylor a vásárláskor "alaptalannak" nevezte, és elutasította az eredeti tulajdonosok örököseinek már akkor hangoztatott igényét.