Mária
-7 °C
3 °C

Van Gogh miatt perlik Liz Taylort

MTI
2004.10.15. 11:45
Elisabeth Taylor filmszínésznő ellen nyújtottak be keresetet a nácizmus egy zsidó áldozatának dél-afrikai és kanadai örökösei szerdán egy Los Angeles-i bíróságon, és azzal vádolják a sztárt, hogy jogtalanul birtokol egy őket megillető van Gogh festményt - jelentette az MTI.

Taylor apja segítségével, 1963-ban vásárolta meg a képet 257600 dollárért. A mostani fejlemény előzménye, hogy Taylor májusban ugyancsak keresetben kérte annak megállapítását, hogy ő a kép jogos tulajdonosa.

A berlini Margarete Mauthner asszony leszármazottai szerint a színésznő hanyagul járt el a kép megvásárlásakor, és szemet hunyt a jelek felett, amely arra utaltak, hogy a jogos tulajdonos a náci időkben nem saját jószántából vált meg a képtől.

Vincent van Gogh képe San Rémy város kórházát és kápolnáját ábrázolja - ebben a városban élt a festő élete utolsó évében.

Elizabeth Taylor májusban benyújtott keresetében azt hangsúlyozta, hogy a jelenleg Los Angeles-i ingatlanában található festményt a Sotheby's aukciós ház londoni árverésén vásárolta.

Az eredeti tulajdonos Mauthner család a nácik idején nyomásnak engedve adta el a képet, majd Dél-Afrikába menekült. Taylor a vásárláskor "alaptalannak" nevezte, és elutasította az eredeti tulajdonosok örököseinek már akkor hangoztatott igényét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!