Illés György dvd-t kapott, Pados Gyula az év operatőre díjat

MTI
2004.10.31. 22:32
Átadták az Aranyszem Operatőr Fesztivál díjait pénteken. Az ünnepségen DVD ajándékcsomaggal és háromszintes tortával köszöntötték 90. születésnapja alkalmából Illés Györgyöt. Titkos szavazással megválasztották a legjobb operatőröket is. Az év legjobbja Pados Gyula lett.

A fesztivált a szervezet elnöke, Illés György, kétszeres Kossuth-díjas operatőr, a Magyar Mozgókép Mestere előtt tisztelegve rendezte meg a Magyar Operatőrök Társasága. A színészek nevében Törőcsik Mari, a rendezők képviseletében az Oscar-díjas Szabó István, az operatőrök részéről Koltai Lajos köszöntötte az operatőrt, aki háromszintes tortát, dvd-összeállítást és egy lejátszót kapott ajándékba. A Ház a sziklák alatt, a Húsz óra, a Budapesti tavasz, a Pacsirta, az Isten hozta, őrnagy úr, az Utazás a koponyám körül, vagy a Szent Péter esernyője operatőre november 2-án ünnepli születésnapját, aminek alkalmából Mádl Ferenc köztárasági elnök magas állami kitüntetésben részesíti.

A titkos szavazáson a társaság 180 tagja adhatta le voksát. A filmművészeti egyetem filmjei kategóriában: Herbai Máté (A vírus), a kísérleti művek alkotói közül Tóth Máté (Indecision), a videoklipek közül Máthé Tibor (Kalandor) részesült elismerésben. A legjobb dokumentumfilmes Bálint Arthur (Csendország), Csincsi Zoltán (A Rénium expedíció), kisjátékfilmes Szaladják István (Gránátok), zenés filmes Jancsó Nyika (Európakoncert 2001), természetfilmes Ágoston Gábor (Elveszett kert), televíziós Halász Gábor (Na végre, itt a nyár!) lett. A legjobb reklámfilmes Márk Iván (Vulcano Petrol), játékfilmes Szatmári Péter (Dealer) nemzetközi operatőr Koltai Lajos (Szembesítés). Az év operatőre Pados Gyula.