A vulkán átrendezi a világ kulturális életét

2010.04.20. 13:18
A vulkánkitörés miatt átszervezték a Vasember világpremierjét, a film sztárjai a bizonytalan légi közlekedés miatt nem tudnak elutazni Londonba.

Az európai légi közlekedést megbénító vulkánhamufelhő a Vasemberen is kifogott: a nagy sikerű képregény-feldolgozásból készült film második részének világpremierjét Londonból Los Angelesbe tették át a szervezők.

A Paramount stúdió hétfőn jelentette be, hogy a Vasember 2 bemutatójához London helyett Hollywoodban terítik le a vörös szőnyeget április 26-án.

Az izlandi Eyjafjallajökull vulkán hamufelhője keresztülhúzta a szervezők számításait, mivel a filmben szereplő hírességek a bizonytalan légi közlekedés miatt nem tudnak elutazni a brit fővárosba. A Westfield plázába a főszereplő Robert Downey Jr. mellett Gwyneth Paltrow-t, Scarlett Johanssont és Mickey Rourke-öt is várták.

A lezárt légtér miatt gondban van a New York-i Tribeca Filmfesztivál is. A szervezők folyamatosan figyelik az eseményre várt filmes szakemberek és színészek helyzetét, a szerdán kezdődő fesztivál szóvivője szerint más közlekedési eszközöket is igyekeznek találni, hogy a vendégek eljussanak az amerikai nagyvárosba.

Az Egyesült Államokban számos népszerű televíziós adásnak, köztük talk-show műsoroknak is át kellett szervezniük korábban beharangozott programjukat, David Letterman zenei vendégei közül például a Sharon Jones & the Dap Kings ragadt Európában.

Nagy-Britanniában a londoni könyvvásár számos kiadó távollétében nyílt meg hétfőn. Nem jutott el a brit fővárosba többek között a HarperCollins kiadó amerikai képviselője, mint ahogy amerikai irodalmi eseményeket is le kellett fújni azért, mert a szerzők nem tudtak útra kelni.

Catherine Deneuve francia színésznő sem jutott el az Egyesült Államokba, ahol pedig David Tang hongkongi üzletemberrel együtt díjat vehetett volna át.

New Yorkban viszont a The 39 Steps című darabot ingyen tekinthetik meg az izlandiak, akiknek mindössze útlevelüket kell felmutatniuk ahhoz, hogy bebocsátást nyerjenek az off-Broadway darabra.