Tarr-kisfilm a New York-i MoMÁban

Index
2004.11.22. 23:42
A szombaton felújítva megnyitott New York-i MoMA (Museum of Modern Art) tizennégy hónapos kiállítást szentel a mozinak. A film 112 évének mindegyikéből bemutat egy alkotást, november 27-én Tarr Béla Prológus című rövidfilmje kerül sorra.

Az első bemutatásra kerülő film az 1932-es Love Me Tonight lesz Maurice Chevalier főszereplésével. Decemberben tűzik műsorra az 1893-as Blacksmithing Scene-t, amelyet Edison cége készített, Soderbergh kultfilmjét 1989-ből, a Szex, hazugság, videót és az Al Pacino rendezésében és főszereplésével készült Richard nyomábant.

A New York- múzeumban 2005 decemberig játékfilmek, dokumentumfilmek, animációk és videók egyaránt bemutatásra kerülnek, november 27-én pedig Tarr Béla kisfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők. A Prológust Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából vetítették a Duna Televízióban. Első alkalommal a 2004-es Filmszemlén mutatta be a rendező a sajtónak.

A Prológus a Visions of Europe elnevezésű, 25 részes nemzetközi filmösszeállítás részeként a dán Zentropa és a ZDF Arte megrendelésére készült. A hat perces, szöveg nélküli kisfilm operatőre Robby Müller, zeneszerzője Vígh Mihály.