Szabó István Klaus-Maria Brandauerrel Isztambulba utazik

Index
2004.12.08. 15:39
Az isztambuli Mozi és történelem filmfesztiválon életműdíjjal tüntetik ki Szabó István Oscar-díjas filmrendezőt december 17-én - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió. A záróünnepségen, ahol Szabó Mephisto című filmjét vetítik, a rendezőn kívül a címszereplő Klaus-Maria Brandauer is megjelenik.

Az íratlan történelem a témaköre a december 10-én kezdődő 8. Mozi és történelem filmfesztiválnak. A török filmünnep retrospektív programmal tiszteleg idén Szabó István munkássága előtt. A fesztivál versenyprogramjába Kardos Sándor és Szabó Illés Telitalálat című, 2003-ban készült mozija nyert meghívást.

Szabó István filmjeivel idén Zágrábban, Trondheimben, Kalkuttában, az elmúlt napokban pedig Dhakában is találkozhatott a külföldi közönség retrospektív válogatások alkalmával. A koppenhágai fesztiválon is életműdíjjal tüntették ki augusztusban. Az Oscar-díjas magyar rendező Koltai Lajossal együtt a napokban véget ért lódzi Camerimage fesztiválon különdíjat vehetett át a példaértékű rendező-operatőr együttműködésért Lengyelországban. Koltai a hétvégén a Csodálatos Júlia, Szabó legutóbbi filmjének, fényképezésért az év legjobb operatőrének járó Európa Filmdíj várományosaként utazik Barcelonába az Európai Filmakadémia ünnepélyes díjkiosztójára.