Stone: a vallási fundamentalisták miatt bukott a Nagy Sándor

2005.01.07. 18:52
A rendezőt meglepte a Nagy Sándor-filmje iránt "ellenséges kritikák hevessége", és az Egyesült Államok egyes vidékein "dühöngő erkölcscsőszködést" hibáztatta a háromórás történelmi eposz amerikai bukásáért - jelentette az MTI. A legtöbb amerikai kritikus lesújtó véleménnyel volt a filmről, amelyet pedig Stone az életművének tart; egyes konzervatív csoportok pedig elítélték, hogy a rendező - egyébként a történelmi hűségnek megfelelően - biszexuálisnak ábrázolja a bálványozott ókori hadvezért.

Oliver Stone, Colin Farrell
Stone és Farrell
a Nagy Sándor, a hódító forgatásán

"Egészen meghökkentett a vita és a kritikák dühödt hangvétele egy olyan történelmi személyiség kapcsán, akit nem is igazán ismerünk - mondta Oliver Stone filmjének csütörtöki, nagy-britanniai premierje előtt. A rendező úgy vélte, 150 millió dolláros produkciójának üzleti bukása az Egyesült Államokban jórészt az "erkölcsi kérdésekben dühöngő fundamentalizmussal" függ össze.

Szerinte ezt bizonyítja, hogy a nézők az első naptól bojkottálták a filmjét, délen pedig még a kritikákat sem olvasták el, miután a média csak úgy emlegette a főhőst, mint "Sándor, a homokos". A papok a szószékről azt mennydörögték, hogy aki elmegy megnézni a filmet, az a Sátán kísértésének enged. Ilyen körülmények között a legtöbb embernek eszébe sem juthatott megnézni a filmet egy hadvezérről, "akivel valami nem stimmel" - jelentette ki a Szakasz, a JFK, a Született gyilkosok alkotója.