Kulturális roadshow-ra indul a Gyöngyhalász Filmhét

Index
2005.01.11. 10:25
Január 27-én veszi kezdetét a Gyöngyhalász Filmhét a Budapest Film szervezésében. A programban olyan értékes filmek szerepelnek, melyek elismerést és sikert arattak a világ különböző fesztiváljain, de a hagyományos filmforgalmazásban eddig nem jelentek meg - tájékoztatta az Indexet Tóth Krisztina, a Budapest Film sajtóreferense.

A filmhéten olyan produkciók láthatók, mint a tavalyi év Aranymedve-díjas alkotása, Michael Winterbottom Ezen a világon (In This World) című filmje, a Velencei Filmfesztiválon feltűnést keltett Pen-ek Ratanaruang-film, az Utolsó élet az univerzumban (Last Life in the Universe), az új Chan Kaige-film, A kis virtuóz (Together) és Roger Michell tabukat döntögető alkotása, az Anya és a szerelem (The Mother).

A filmhét a budapesti bemutatót követően városról-városra, kulturális "roadshow" keretében jut el a művészfilmek rajongóihoz. Eltérően más filmhetektől míg a hasonló rendezvényeknél a filmek vetítési jogait egy alkalomra váltják meg a szervezők, a Gyöngyhalász Filmhéten szereplő művek magyarországi jogait a Budapest Film több évre megvásárolta, a tolmácskészülékek használata és a szinkronfordítás helyett pedig a filmeket ez alkalommal magyar felirattal tekinthetik meg a nézők.

A Budapest Filmnek célja hozzájárulni az országos mozihálózat igényeinek színvonalas kielégítéséhez.

A Gyöngyhalász Filmhét hivatalos megjelenési időpontjában, január 27 - én két moziban - Budapesten a Szindbádban, Pécsett pedig az Apolló moziban - lesznek láthatók a filmek. A filmhét további állomásai: Győr, Kapuvár, Szombathely, Zalaegerszeg, Kecskemét, Cegléd, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza, Székesfehérvár, Debrecen, Miskolc, Szolnok és Esztergom.