Vallásos zsidók támadják Dustin Hoffmant

2005.02.10. 18:27
Hitlert is idézve támadja egy amerikai konzervatív zsidó szervezet vezetője a Vejedre ütök című filmet - adta hírül a UIP-Duna. Daniel Lapin rabbi, a Toward Tradition (A hagyomány felé) nevű vallásos szervezet első embere azt kifogásolja, hogy a hatalmas sikerű filmben Dustin Hoffman és Barbra Streisand olyan karaktereket alakítanak, amelyek alkalmasak a zsidókról kialakított káros sztereotípiák terjesztésére.

Hoffman és Streisand szexmániás zsidó házaspárt játszanak, és a filmben ennek folytán mindenféle, Lapin szerint "idétlen" szituációba keverednek. A rabbi ezzel kapcsolatban idézi Adolf Hitler egyik hírhedt beszédét, amelyben kirohanást intéz a zsidók ellen, mondván, "élen járnak az irodalmi mocsok, a művészi szenny és a színházi idiotizmus terjesztésében". A rabbi szerint a Vejedre ütökben megjelenő zsidó házaspár pontosan megfelel a náci sztereotípiáknak, ezért alkalmat ad az antiszemitáknak gyűlöletük elmélyítésére. Lapin felhívja a zsidó közösségeket arra, hogy a fentiek miatt harcoljanak az ilyen filmek ellen.

A rabbi egyébként már más amerikai zsidó hírességeken is elverte a port, így kapta meg a magáét a szintén merész szexuális tréfáiról ismert rádiós műsorvezető, Howard Stern is, akárcsak Dr. Ruth Westheimer rádiós szexterapeauta és Jerry Springer showman.

A Vejedre ütök hazai bemutatója 2005. február 17-én lesz.