Kifütyülték a kritikusok a Berlinale nyitófilmjét

MTI
2005.02.10. 20:57
Langyos tapsot és néhány füttyöt kapott az 55. Berlini Nemzetközi Fesztivál nyitó filmje, Régis Wargnier Man to Man (Embertől emberig) című munkája. A csütörtök esti premier előtt az újságírókon tesztelték a francia rendező angolnyelvű filmjét, és a kritikusok nem voltak elragadtatva tőle - jelentette az MTI.

Man to Man
A Man to Man plakátja

Az Oscar-díjas Indokína rendezőjének legújabb filmje a XIX. század közepén játszódik. Antropológusok Afrikában foglyul ejtenek két pigmeust, akiket Skóciába szállítanak. Az antropológusok az ember és a majom közötti "hiányzó láncszemet" keresik, s többségük nem nagyon veszi emberszámba a két pigmeust, inkább vásárokon mutogatandó teremtményeknek tekintik őket. Velük száll szembe a Joseph Fiennes alakította főhős, Jamie Dodd, szövetségesre lelve az afrikai kalandokat kedvelő Elena van den Endében, akit Kristin Scott Thomas, Az angol beteg női főszereplője játszik.

Az Oscar-díjak kiosztásának közeli időpontját hibáztatja a Berlinale igazgatója, Dieter Kosslick amiatt, hogy az idén Berlinben viszonylag kevés a biztos kasszasikernek ígérkező hollywoodi film. Cannes és Velence mellett Berlin a világ harmadik legfontosabb filmfesztiválja, ahol a hidegháború éveiben fokozott figyelmet szenteltek a közép- és kelet-európai filmeknek. Ez az érdeklődés az utóbbi években megcsappant; az idén is kevés film érkezett a térségből, azok is jobbára nemzetközi összefogással készültek. Az utolsó pillanatban került be a egyébként a versenyprogramba Kertész Imre és Koltai Lajos filmje, a Sorstalanság, amelyet mától vetítenek a magyar mozik.