TropiFilm rövidfilmfesztivál Budapesten

MTI
2005.02.17. 16:33
Az esernyő lesz a jelképe a 2. TropiFilm rövidfilmfesztiválnak, amelyet áprilisban rendeznek meg Budapesten, a Kultiplex moziban - közölték a szervezők az MTI-vel. A fesztiválra legfeljebb hétperces filmeket várnak, az alkotások műfaji kötöttség nélkül nevezhetők. Követelmény, hogy a pályamű valamilyen formában tartalmazza a TropiFilm Fesztivál aktuális jelképét vagy annak átvitt jelentéséről szóljon, és a filmet ezen a fesztiválon vetítsék először. A szervezők azzal indokolják a hétperces hosszúságot, hogy a győztes film így nevezhető a Cannes-i Rövidfilmfesztiválra.

1993-ban Sydneyben, a Tropicana kávéházban, John Polson rendező megkérte a kávéház tulajdonosát, engedje meg, hogy egy este rövidfilmeket vetítsen a kávéházban - idézték fel a fesztivál kezdeteit. Meglepetésére már az első vetítésre kétszáz vendég ment el, és a siker meggyőzte Polsont, hogy a következő évben megszervezze a TropiFilmet.

Az első magyarországi fesztivált tavaly februárban rendezték meg, ugyancsak a Kultiplex moziban. A seregszemle akkori jelképe a horog volt. A beérkezett versenyművek közül húsz filmet vetítettek a közönség és a szakmai zsűri előtt. A fődíjat akkor a Horog kategóriában Jancsó Zoltán, míg a szabadon választott kategóriában Miklós Mihály nyerte el.