Mozikban a Garrincháról készült új film

MTI
2005.02.18. 12:22
Egyszerre húsz moziban kezdik vetíteni péntektől Brazíliában a Garrincha, a magányos csillag című filmet, amely Garrincháról, minden idők egyik legkiválóbb labdarúgójáról készült. Az alkotás a sikerekben gazdag pályafutás mellett az 1983-ban elhunyt futballista életének árnyoldalát is igyekszik hűen bemutatni.

"Nem csupán arra törekedtem, hogy felejthetetlen cseleit, góljait láttassam, hanem az életét megkeserítő gondokkal is próbáltam részletesen, hitelesen foglalkozni" - nyilatkozott a film rendezője, Milton Alencar jr., aki a művét Joaquim Pedro de Andradénak, az 1962-ben készült Garrincha, a nép öröme című film alkotójának ajánlotta.

Garrincha nemcsak a hátvédek életét keserítette meg, hanem az asszonyokét is. Élete során öt asszonytól tizenhárom gyermeke született hivatalosan, de állítólag legalább harminc gyereke született.

Garrincha életrajza, a film alapanyagául szolgáló Magányos csillag megjelenése napján az utolsó darabig elfogyott. A második kiadást viszont a focista lányainak kezdeményezésére sürgősen visszavonták és bezúzták kegyeletsértés miatt, mert Garrincha 25 centiméter hosszú férfiasságára is kitért. Egy brazil bíróság végül felülbírálta a könyv visszavonásáról szóló határozatot azzal, hogy a tény nemhogy szégyenkezésre, büszkeségre ad okot.