Liz Taylor: 'James Dean olyan spontánul játszott, mint Lassie'

MTI
2005.02.24. 10:34
DVD-k megjelentetésével, dokumentumfilmekkel már most készülnek Jeams Dean halálának ötvenedik évfordulójára, ami szeptember 30-án lesz. Liz Taylor, aki szintén a megemlékezők közt lesz, a Dean körüli még mindig élő legendáról a Corriere della Sera című olasz napilapnak nyilatkozott február 23-án.

"Mítosza sértetlen. Senkinek sem sikerült elhalványítania. Gyengéd, romantikus álmodozó volt" - mondta Taylor a 24 évesen autóbalesetben meghalt ifjú színészzseniről, akivel utolsó filmjében, Az óriásban játszott együtt. "Emlékszem, mennyit nevettünk, amikor George Stevens rendező megállapította: Jimmy ugyanolyan spontánul játszik, mint Lassie kutya" - mesélte Taylor, akinek Deanhez kötődő barátságáról sokat írtak annak idején a lapok, hiszen órákra eltűntek a forgatáson.

Taylor szerint James Dean emléke azért olyan élő ma is, mert Dean azonosult Hollywood minden legendájával. A színésznő elmondása szerint végigélte más mítoszok elkopását: a szorongó Montgomery Cliftét, a kétségbeesett Rock Hudsonét, a nagy Marlon Brandóét, a vakmerő kalandor Steve McQueenét. Ez Taylor szerint azért következett be náluk, mert igazi lényük és legendájuk között mindig volt valami ellentét. "Jimmy-nél a kettő egységben volt" - tette hozzá.

"Deannek soha nem volt olyan érzéki imázsa, mint például Marlon Brandónak. Mindig virággal érkezett a forgatásra, főleg akkor, ha viták voltak a színészek és a rendező között. Boldog volt, mert mindig westernben szeretett volna játszani és Az óriást annak tekintette. Stevens folytatta a forgatást a Jimmy halálát követő napon. Szörnyű volt" - idézte fel Liz Taylor.