Dokumentum-játékfilmek fesztiválja az Odeonban

MTI
2005.03.08. 10:27
Budapesti iskola címmel rendezik meg a dokumentum-játékfilmek fesztiválját március 16-tól a budapesti Odeon-Lloyd moziban - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Zolnay Pál: Fotográfia
Zolnay Pál: Fotográfia
- jelenet a filmből

A Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesülete (MADE) által szervezett rendezvény a hatvanas évek végén meghonosodott filmkészítési irányzat követőinek alkotásait mutatja be, olyan neves rendezők munkáit felvonultatva, mint Tarr Béla, Gazdag Gyula, Dárday István és Schiffer Pál.

A Budapesti Iskola 1972-ben Zolnay Pál Fotográfia című filmjével kezdődött és körülbelül 1984-ig tartott. Nevét nem az alkotóktól, hanem egy olasz filmkritikustól kapta, aki egy európai filmfesztiválon használta először a kifejezést. A Budapesti Iskola fő műfaját a dokumentum-játékfilmben szokás meghatározni. Az irányzat megőrizte a dokumentumfilmek valóságismeretét, környezetvilágát, ugyanakkor - félúton a játékfilm felé - olyan "civileknek" adta a főszerepeket, akiknek mozgásrendszerük és beszédmódjuk dokumentumszerűen hiteles. Az alkotások megfogalmazása és struktúrája azonban már a játékfilmekre hasonlított leginkább - összegezték a szervezők.