Hatvan országból nyolcvan film a Mediawave-en

MTI
2005.03.17. 11:16

Hatvan országból nyolcvan film vetélkedik a Győrött április 22-én kezdődő Mediawave fesztiválon. A versenyfilmek mellett az elmúlt tizenöt év legjobb alkotásai közül százat vetítenek le, köztük a Darázs (Wasp) című kisjátékfilmet. Andrea Arnold alkotása tavaly elvitte a pálmát Győrött, az idén pedig Oscar-díjat kapott a rövidfilm kategóriában.

Az április 30-án záruló eseményhez kapcsolódóan dzsessz- és etnozenei fesztivált is tartanak. A nemzetközi találkozóra az elmúlt másfél évtized legsikeresebb fellépőit hívták meg, így ismét hallhatják a műfaj kedvelői egyebek között William Parker quartettjét, újdonság lesz viszont a skandináv államokból érkező együttesek bemutatkozása. Az etno fesztiválra több spanyol együttes mellett francia formációt és chilei zenekart várnak.

A fesztivál programját konferenciák, kerekasztal-beszélgetések egészítik ki. Az ember és a pénz viszonyát, a pénzintézetek múltbeli fejlődését és napjainkban betöltött szerepét tekinti át az a beszélgetés, amely az Aranyborjú címet viseli. Egy másik tanácskozás a szódavíz történetét dolgozza fel, és egyúttal emléket állít a szóda feltalálójának, Jedlik Ányos győri bencés tanárnak, aki ezzel a találmányával a fröccsivás kultúrájának alapjait teremtette meg.