A függetlenség napja miatt késett a Világok harca

2005.03.22. 13:23
A UIP-Duna híre szerint Steven Spielberg már 12 éve el akarta készíteni a Világok harcát, ám A függetlenség napja című film keresztülhúzta a számításait, hiszen a téma azonos volt: a földönkívüliek megtámadják az emberiséget.

"Amikor kijött A függetlenség napja, azt gondoltam, na, lőttek a Világok harcának" - meséli Spielberg legújabb interjújában. "Félretettem a forgatókönyvet, és csak akkor poroltam le, amikor rájöttem, hogy én ezt a filmet mindenképpen meg akarom csinálni, mégpedig Tom Cruise-zal a főszerepben."

Spielberg akkor szeretett bele a témába, amikor egy árverésen megvette a Világok harca rádióváltozatának utolsó megmaradt forgatókönyvét. Ez volt az a bizonyos, Orson Welles által készített hangjáték, amely 1938-ban pánikba sodorta a fél országot: a rádióhallgatók egy része elhitte, hogy valóban marslakók támadták meg Amerika nagyobb városait. Spielberg azonnal észrevette, hogy a rádiós forgatókönyv H. G. Wells fantasztikus regényének tökéletes adaptációja, és kis igyekezettel remek film készíthető belőle, de arra nem számított, hogy több mint egy évtizedbe telik, mire álma valóra váltható.

A Világok harca júniusban érkezik a magyar mozikba.