Szabó István életműdíjat kap a moszkvai filmfesztiválon

2005.06.16. 14:03
Életműdíjjal tiszteleg Szabó István Oscar-díjas rendező munkássága előtt a 27. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál; a játékfilmek versenyébe Gárdos Péter A porcelánbaba című filmjét hívták meg a szervezők - tájékoztatta a Magyar Filmunió csütörtökön az Indexet.

Szabó István
Szabó István

Az Oscar-díjas magyar rendező a pénteki megnyitón személyesen veszi át az elismerést a moszkvai Puskin Filmszínházban. A Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége által A-kategóriásnak minősített fesztivál elnöke Nyikita Mihalkov világhírű orosz filmrendező, a június 26-ig tartó eseményen az Arany Szent György-fődíjért versengenek az alkotások.

A porcelánbaba nemzetközi premierje Moszkvában lesz. Gárdos Péter filmje, a Lázár Ervin-novellák inspirálta különös hangulatú és képi világú alkotás a februári Magyar Filmszemlén a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díja mellett a legjobb rendezés és a legjobb mellékszereplő díját (Csányi Sándor) is elnyerte.

A fődíjról döntő nemzetközi zsűri elnöke Valentyin Csernih orosz forgatókönyvíró, az elmúlt évi fődíjas Svoi/Us című film szerzője. A zsűri tagja Kende János operatőr, valamint Nicolo Piovani olasz zeneszerző, Claire Denis francia rendező, Ulrich Seidl osztrák színész és Viktorija Tolsztoganova orosz színésznő.