Szabó István: 'bankárok váltották fel a párttitkárokat'

MTI
2005.06.20. 13:18
A mai világban a bankárok váltották fel a párttitkárokat, akik valaha tetszésük szerint döntöttek a forgatókönyvek jóváhagyásáról - mondta az Izvesztyija című orosz lapnak Szabó István filmrendező.

Szabó István életműdíjat kapott az idei Moszkvai Filmfesztivál pénteki nyitónapján. A hétfőn megjelent interjúban Szabó összevetette a politika és a pénz nyomását: "A politikai cenzúra alatt az ember úgy érzi magát, mintha pisztolyt szegeznének rá. Amikor lőnek, akkor az ember elrejtőzik és vár, amíg elfogynak az ellenség töltényei. A piacgazdaság ellenben mocsárra emlékeztet, amely nem olyan borzalmasan és gyorsan öl, de sohasem fogy ki a lőszerből. A művész feladata mindenesetre ma is ugyanaz, mint régen: megnyerni az akadályfutást. A fő, hogy ne féljen ugrani."

Szabó szerint a magyar producerek elsősorban azt nézik, hogy mennyit hozott az ember előző filmje. Ha a bevétel szerény, akkor aligha adnak pénzt új filmre, akárhány fesztiváldíjjal rendelkezzen is az ember - mondta Szabó, aki szombati sajtóértekezletén megerősítette: legközelebb magyar filmet forgat, magyar színészekkel. Egyben reményét fejezte ki, hogy megkapja a hozzá szükséges kevés pénzt. Mint mondta, a film témája a korrupció, alapja Móricz Zsigmond egyik regénye lesz, korábbi jelentések szerint a Rokonok.

Szabó 1967-ben nyert legutóbb fesztiváldíjat Moszkvában Apa című filmjével.