Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Klimatizált raktárba kerülnek a magyar filmek

MTI
2005.06.30. 16:19
Több mint háromezer doboznyi, jelenleg a földön tárolt filmnegatív megfelelő elhelyezését teszi lehetővé a Magyar Nemzeti Filmarchívum új raktára, amelyet Gyürey Vera igazgató mutatott be csütörtökön a szakma és a sajtó képviselőinek.

Az épület megoldást jelent arra, hogy a magyar filmek negatívjainak 3105 doboza, amely jelenleg csak a földön fér el a régi raktárban, megfelelő körülmények közé kerüljön - mondta az igazgató, mielőtt Koncz Erikával, a kulturális minisztérium helyettes államtitkárával megtekintette a létesítményt. Gyürey Vera kiemelte, hogy a magyar filmek negatívjai, amelyek Magyarországon állami tulajdonban vannak, a legvédettebb anyagok, hasonló jelentőségűek, mint az eredeti kéziratok; ha a negatívokkal valami történik, eltűnnek a filmek.

A két garázs helyén emelt klimatizált raktár felépítése a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának anyagi segítségével valósult meg; a tárca 15 millió, majd további 30 millió forint támogatást adott. A mostanival hatra nőtt a filmarchívum raktárainak száma, ezek közül immár kettő szolgál negatívok tárolására. Az új raktár az intézmény II. kerületi, Budakeszi úti székhelyén, a központi épület udvarán áll. A Magyar Nemzeti Filmarchívum összesen 68 ezer filmkópiát őriz, a gyűjtemény kétévente mintegy 800 tekerccsel bővül.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.