Klimatizált raktárba kerülnek a magyar filmek

MTI
2005.06.30. 16:19
Több mint háromezer doboznyi, jelenleg a földön tárolt filmnegatív megfelelő elhelyezését teszi lehetővé a Magyar Nemzeti Filmarchívum új raktára, amelyet Gyürey Vera igazgató mutatott be csütörtökön a szakma és a sajtó képviselőinek.

Az épület megoldást jelent arra, hogy a magyar filmek negatívjainak 3105 doboza, amely jelenleg csak a földön fér el a régi raktárban, megfelelő körülmények közé kerüljön - mondta az igazgató, mielőtt Koncz Erikával, a kulturális minisztérium helyettes államtitkárával megtekintette a létesítményt. Gyürey Vera kiemelte, hogy a magyar filmek negatívjai, amelyek Magyarországon állami tulajdonban vannak, a legvédettebb anyagok, hasonló jelentőségűek, mint az eredeti kéziratok; ha a negatívokkal valami történik, eltűnnek a filmek.

A két garázs helyén emelt klimatizált raktár felépítése a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának anyagi segítségével valósult meg; a tárca 15 millió, majd további 30 millió forint támogatást adott. A mostanival hatra nőtt a filmarchívum raktárainak száma, ezek közül immár kettő szolgál negatívok tárolására. Az új raktár az intézmény II. kerületi, Budakeszi úti székhelyén, a központi épület udvarán áll. A Magyar Nemzeti Filmarchívum összesen 68 ezer filmkópiát őriz, a gyűjtemény kétévente mintegy 800 tekerccsel bővül.