Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Sophia Loren perrel fenyegeti a szélsőjobboldalt

Index
2005.07.14. 17:06
Nem nyerte el Sophia Loren tetszését, hogy a szélsőjobboldali olasz Nemzeti Szövetség (AN) a szexuális erőszak elleni kampányához az Egy asszony meg a lánya című filmjéből vett képével aggatta tele Rómát - írja a Magyar Rádió Online.

A színésznő, aki ezzel az Alberto Moravia regényéből készült Vittorio De Sica-filmmel 1961-ben Oscar-díjat nyert, ügyvédjén keresztül perrel fenyegette meg a pártszövetséget, amennyiben nem távolítják el a plakátokat. Sophia döntését azzal magyarázta a La Repubblica című olasz napilapnak, hogy bár szörnyű bűn a szexuális erőszak és harcolni kell ellene a törvény által megszabott eszközökkel, nem gondolja, hogy az ő fotóját kell ehhez felhasználni.

Sophia Loren egész életét a művészet világához kötötte, mindig távol maradt a pártoktól, annak ellenére, hogy nagynénje Alessandra Mussolininak, az olasz szélsőjobb egyik vezéralakjának. Képének felhasználását soha nem engedte meg egyetlen pártnak és politikai csoportnak sem.

Az AN-t az elmúlt év decemberében a római bíróság már hasonló ügyben elmarasztalta. Akkor Mario Monicelli Ismeretlen ismerősök című, 1958-as, nem kevésbé híres szatírájából kölcsönöztek egy képet a római önkormányzat egyik rendelkezése elleni kampányukhoz. A népszerű olasz komikus, Totó látható rajta, amint cinkosainak, köztük Vittorio Gassmannak oktatja a kasszafúrás tudományát. Akkor Totó lánya és Gassman özvegye fordult az igazságszolgáltatáshoz.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!