Kenyeres Bálint nyert Szarajevóban

MTI
2005.08.29. 10:33
A Lady Zee című bolgár játékfilm nyerte el a XI. szarajevói filmfesztivál fődíját, a rövidfilmek kategóriájában Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása bizonyult a legjobbnak. A zsűri, amelynek elnöke ezúttal Miki Manojlovic szerb színész volt, a bolgár Georgi Djulgerov rendezte alkotásnak ítélte oda a "Szarajevó szíve" ezüstszobrocskát és a 25 ezer eurós fődíjat. A nyertes bolgár filmnek Szarajevóban volt a világpremierje.


Kenyeres Bálint

A kilencnapos mustrán 170 filmet láthatott a közönség összesen 13 kategóriában. A Magyar Filmunió korábbi tájékoztatása szerint Magyarország most először vett részt három filmmel a versenyprogramban: Pejó Róbert rendezése, a Dallas Pashamende és Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje a játékfilmek versenyébe kapott meghívást. A rövidfilmek tízes mezőnyében Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmje szállt ringbe a fesztivál, valamint a UIP díjáért, amelynek győztese az Európai Filmakadémia rövidfilmdíjára való jelölést is elnyeri.

A háborúval való szembeszegülés jeleként megszületett rendezvény mára a Balkán legjelentősebb filmfesztiváljává nőtte ki magát. Itt tűnt fel például Danis Tanovic bosnyák rendező Senkiföldje című filmjével, amellyel 2002-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.