Újra itt az Aranyszem Operatőr Fesztivál

MTI
2005.09.13. 14:24

A tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva, idén is megszervezi az Aranyszem Operatőr Fesztivált a Magyar Operatőrök társasága, a HSC: a benevezett filmeket a nagyközönség is megtekintheti az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 15-én és 16-án - hangzott el kedden, az Urániában rendezett sajtótájékoztatón.

A HSC tagsága idén a 2004-2005-ben készült filmeket díjazza 16 kategóriában és odaítéli "Az Év Operatőre" díjat is. A fesztiválon új kategóriát is indítanak: a Legenda életműdíjat olyan operatőrök kapják, akiknek élete és munkássága évtizedeken keresztül követendő példa volt, és akik az egész világon hozzájárultak a magyar filmesek megismeréséhez. A HSC idén négy világhírű szakembert fog az életműdíjjal kitüntetni: Illés Györgyöt, Kovács Lászlót, Tóth Jánost és Zsigmond Vilmost.

Az idei fesztiválra elkészítik annak a 12 filmnek a listáját is, amelyet a HSC szakmai szempontok alapján kiemelkedő, korszakos operatőri munkának tart a magyar filmművészetben. A 12 filmet szeretnék egy országos vetítési kampány keretében még népszerűbbé tenni - tudta meg az MTI munkatársa a keddi tájékoztatón.