Wallace, Gromit és a Bűzölgő Püspök

2005.09.14. 07:10
A Guardian híre szerint Charles Martell, az ötvenkilenc éves angol sajtkészítő attól retteg, hogy az új, egész estés Wallace és Gromit gyurmafilm bemutatója után rajongók hada lepi el dymocki farmját. Az ok: Martell sajtspecialitása, a Bűzölgő Püspök szerepel a várva várt Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylényben.

Wallace és Gromit

"Nem bírom majd a rohamot" - nyilatkozta Martell. "Nem tudom, mi lesz. Ez egy kis farm, három emberrel és egyszerűen képtelenek vagyunk több sajtot termelni, mint a mostani száz darabot naponta. Elégedett vagyok azzal, amim van, nincs szükségem több pénzre. Egyszerre úgyis csak egy öltönyt viselhetek, egy kocsiba ülhetek be és a hírnév sem vonz."

A filmet gyártó Aardman Animations ebben az évben kereste meg Martellt, hogy beleegyezik-e a Bűzölgő Püspök szerepeltetésébe a Wallace és Gromit moziváltozatában. A sajtkészítő igent mondott, mert saját bevallása szerint nem igazán gondolt bele, milyen következményei lehetnek a döntésének. Egy másik sajtcég, a Wensleydale Creamery vezetője aztán felvilágosította: az üzlet pocsékul ment, egészen addig, amig Nick Park, a gyurmafilm megalkotója ki nem találta, hogy a Wensleydale lesz Wallace kedvenc sajtja. A cég ma 200 embert foglalkoztat, forgalma pedig megnégyszereződött. Az, hogy a Bűzölgő Püspök pontosan milyen szerepet játszik majd a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylényben, egyelőre hétpecsétes titok.

A gyurmafilm magyarországi bemutatója október 27-én lesz.