Mundruczót dicsérik a francia kritikusok

MTI
2005.09.28. 10:27
A temperamentumos magyar Lars von Triernek nevezte a Le Monde című napilap Mundruczó Kornélt, akinek Szép napok című filmjét a héten mutatják be a francia mozikban.

A "társadalmi erőszak és a testek nyomora a felnőttek nélküli Magyarországon" című írásában a francia újság kritikusa kiemeli, hogy a "temperamentumos magyar Lars von Trier" klisémentes, kegyetlen filmjében nincs egy üres pillanat, csak leleményes és letaglózó jelenetek. "Mundruczó szemére hányhatnánk, hogy mindenáron eredeti akar lenni - írja -, ha a vitathatatlan filmes lázon felül nem bontakozna ki filmjéből egy olyan kép a magyar társadalomról, ami Milos Forman első cseh filmjeit idézi. Ez egy felnőttek nélküli világ, ahol a társadalmi erőszak a szexuális kapcsolatok brutalitásán keresztül fejeződik ki".

A kegyetlen film ereje a kritikus szerint a pszichológiai motiváció nélküli, ösztöneik által vezérelt színészek játékában rejlik. "A főszereplőt alakító Polgár Tamás igazi bűnöző volt, aki egy megszelídített vadállat nyugtalanító nyugodtságával játssza el saját szerepét. Tóth Orsi pedig a perverzitás és az ártatlanság olyan keverékét birtokolja, amely igazi karriert vetít elő".