Terry Gilliam először Magyarországon

2005.10.17. 15:29
Terry Gilliam
Terry Gilliam

Az angol abszurd humor amerikai születésű fenegyereke, a Monty Python-csapat egyik szellemi vezére, Terry Gilliam, életében először Budapestre látogat - tájékoztatta az Indexet a Grimm című új Gilliam-film forgalmazójának, az SPI-nak a munkatársa, Tamás Dorka.

A Grimm a mesemondó fivérek hihetetlen kalandjait mutatja be. A napóleoni időkben Wilhelm Grimm (Matt Damon) és Jacob Grimm (Heath Ledger) a német falvakat járják, és azt állítják magukról, hogy képesek megszabadítani az embereket mindenféle szörnyűséges lidércnyomástól és rémálomtól, ájtatos manóktól és boszorkányoktól. Ám mikor a Tükör Királynővel (Monica Bellucci) gyűlik meg a bajuk, a testvérek kénytelenek egy valóban varázserejű átokkal megküzdeni. Számos történet az ismert Grimm mesék közül - a Hamupipőke, a Piroska és a farkas és a Jancsi és Juliska - megelevenedik a filmben, miközben Jacob és Will arra kényszerülnek, hogy a fantázia és a valóság határán, a saját képzeletük szülötteivel szembesüljenek.

Terry Gilliam olyan szokatlan, és egymástól is nagyon különböző filmek rendezője, mint a kultfilmmé vált Brazil, a Félelem és reszketés Las Vegasban, a 12 majom és a nálunk is nagy közönségsikert aratott Halászkirály legendája. A rendező most jár először Magyarországon, így hivatalos programján túl egy napot magánemberként tölt majd Budapesten. Az SPI híre szerint Gilliamet nagyon érdekli a magyar főváros hangulata, építészete, és nem titkolja, hogy a helyi borok híre is eljutott hozzá, úgyhogy mindenképpen szeretné azokat megkóstolni.