Spielberg térhatású mozit fejleszt

2005.10.19. 11:59

"A mozivásznat hamarosan felváltják az óriási 3D-s plazmaképernyők, amelyek szó szerint a film középpontjába helyezik a nézőt" - nyilatkozta a UIP-Duna hírében Steven Spielberg, nem rejtve véka alá, hogy egyike azoknak, akik részt vesznek az új technológia fejlesztésében.

Steven Spielberg
Steven Spielberg

Az eddigi térhatású mozikkal az a probléma, hogy a műsor csak speciális szemüvegen használatával élvezhető, ezek a szemüvegek azonban az emberek jelentős részénél erős fejfájást és tájékozódási zavart idéznek elő. Az új generációs plazmaképernyők viszont olyan háromdimenziós sugarakat képesek kibocsátani, amelyek szemüveg nélkül is tökéletes térélményt idéznek elő. A régi eljárás lényege az volt, hogy a háromdimenziósnak szánt filmet két kamerával vették fel, és párhuzamosan vetítették a két felvételt. A színes lencséjű szemüveget viselő nézők bal szeme az "egyik filmet" látta, a jobb a "másikat", és mindennek nyomán az agy úgy érzékelte a filmet, mintha térhatású lenne. Az új 3D-s rendszerben már számítógép "szeleteli ketté" a filmet, hogy olyannak tűnjön, mintha két különböző perspektívából vették volna fel. Az így keletkezett képek párhuzamosan és más-más szögben érkeznek a plazmaképernyőről, térhatást keltve. A technológia tökéletesítése majdnem befejeződött, csak az a kérdés, mikor nyit az első újfajta 3D-s mozi.

Amíg mindez valósággá válik Spielbergnek addig is bőven akad tennivalója - jelenleg például a München című film utómunkálatain dolgozik. A produkció, amelynek egyes jeleneteit Budapesten forgatták, azt meséli el, hogyan likvidálta az izraeli titkosszolgálat a müncheni olimpián vérfürdőt rendező palesztin terroristákat. A filmet 2006 januárjától játsszák a magyar mozik.