Natália
-3 °C
7 °C

Kassovitz: a francia belügyminiszter felelős a párizsi zavargásokért

MTI
2005.11.11. 13:21
Mathieu Kassovitz

A külvárosok problémáiról tíz évvel ezelőtt forgatott A gyűlölet című 1995-ös kultfilm rendezője szerint Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter által a külvárosokkal szemben korábban meghirdetett "zéró tolerancia" ezúttal két irányban működik, és a kijelentésre az utcán látható a válasz.

A magyar származású Kassovitz saját honlapján közzétett nyilatkozatában kifejti: Sarkozy a Francia Köztársaság által képviselt elvekkel, egy nép szabadságával, egyenlőségével, testvériességével szemben foglalt állást. Kassovitz hozzáteszi: A belügyminiszter megszólalásai nem egyszerűen csak emberi és politikai tapasztalatlanságára világítanak rá, hanem egy "mini-Napóleon tisztán demagóg és egocentrikus oldalát is megmutatják".

A külvárosokat a rendező szerint nem az általános elégedetlenség lobbantotta lángra, amely ellen a bevándorlók generációi a mindennapokban harcolnak, hanem a belügyminiszterből hiányzó tisztelet a lakótelepek közösségével szemben. "A gyűlölet századok óta gyűlöletet szül, és Sarkozy még mindig azt hiszi, hogy a megtorlás az egyetlen eszköz megakadályozni a lázadást" - írja a rendező. "Sarkozy egy mini-Napóleon. Nem tudom, potenciálisan nagy-e, de holnap már nem mondhatjuk, hogy nem tudtuk előre" - zárja írását Kassovitz.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.