Mundruczó és Kenyeres filmje sikert aratott Cottbus-ban

MTI
2005.11.13. 12:05
Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmjéért különdíjat kapott a kelet-európai filmek cottbusi fesztiválján szombaton. A játékfilmek kategóriában Mundruczó Kornél Johanna című filmje a zsűri dicséretét érdemelte ki, a 15 ezer euróval járó fődíjat pedig Jan Cvitkovic nyerte szlovén-horvát filmjével, az Odgrobadogrobával (Sírtól sírig).

A 15. cottbusi fesztiválon tíz játékfilm versenyzett "a kicsit más fesztivál" díjaiért, Mundruczó filmjén kívül Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut című alkotása is indult.

Az idei fesztiválon Magyarország volt a vendégország, a mustra fókuszába a magyar, európai uniós csatlakozás környékén született alkotásokat tették. A Cottbusban vetített körülbelül száz film közül 38 magyar volt. Szabó István, a fesztivál tiszteletbeli elnöke életművéért és Cottbus elismertetéséért különdíjban részesült.

A cottbusi szemlén a nagy filmipari trendekkel dacolva minden évben nívós közép- és kelet-európai filmekre figyelnek. Az első cottbusi fesztivál fődíját magyar film, Monory Mész András Meteója kapta.