Jeanne Moreau Budapesten járt

MTI
2005.11.20. 14:06

A hétvégén először járt Budapesten Jeanne Moreau, a világhírű francia filmszínésznő, és olyan forró fogadtatásban részesült, hogy eltökélte: mindenképpen visszatér még a magyar fővárosba. Ezt legújabb filmjének, a Francois Ozon által jegyzett Utolsó napjaim című alkotásnak a Corvin moziban lezajlott díszbemutatóján jelentette be a művésznő.

Utolsó napjaim
Utolsó napjaim: jelenet a filmből

Az örökifjú filmsztárt a szombat esti vetítés előtt virágcsokorral köszöntötte Demszky Gábor főpolgármester, aki a budapestiek és a filmrajongók kettős ünnepének nevezte a díva jelenlétét és elmondta, maga is Jeanne Moreau rajongói közé tartozik, a művésznő filmjei kultuszfilmekké váltak Magyarországon is. Jeanne Moreau az Europa Cinemas filmüzemeltető hálózat Budapesten rendezett 10. évi konferenciája alkalmából látogatott Budapestre, hogy díszvendégként ő adja át Port Ferencnek, a Budapest Film igazgatójának a legjobb európai filmprogramért járó díjat, a Művész, a Puskin és a Szindbád mozik filmkínálatának elismeréseként.

Jeanne Moreau, aki személyes részvételével fejezte ki támogatását a Europa Cinemas céljai iránt, a maga részéről derülátó: "Európai film mindig lesz, az amerikai filmeket is Európa táplálta" - mondta az MTI-nek. Egyébként azoknak, akik majd következő budapesti látogatásán találkoznak a művésznővel, jó tudniuk, hogy nem a francia szóhasználatban szokásos módon, neve előtt a Madame megszólítás illeti meg. A francia film élő legendája Demszky Gábort is kijavította, amikor a főpolgármester így szólította meg. "Nem Madame Moreau, hanem Jeanne Moreau, ez így szokás, ez a hagyomány" - jelentette ki a színésznő.