Verzió2: emberi jogi dokumentumfilmek Budapesten

2005.11.28. 10:55

A Verzió2 december 1-től 4-ig rangos filmfesztiválokon nagy sikerrel vetített vagy éppen felfedezésre váró filmekkel, a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilmek legjobbjaival várja látogatóit - tájékoztatták a szervezők az Indexet. A 40 filmből 27 magyarországi premier. A Verzió Retrospektív az Örökmozgóban mutat be 18 klasszikus, híres-hírhedt, de ritkán vagy egyáltalán nem vetített dokumentumfilmet a második világháborúról - amerikai, angol, francia, holland, japán, lengyel, magyar, német és orosz szemmel.

A Verzió2 fesztivált Gazdag Gyula filmrendező, a UCLA professzora köszöntője nyitja meg 2005. december 1-én este 8 órakor a budapesti Toldi moziban. Ezt követően a Verzió2 bemutatja Sean McAllister A bagdadi Liberace című filmjét. A furcsa, merész, intim film egy ünnepelt előadóból lett bárzongoristáról a Szaddám utáni Irak mindennapjait hozza testközelbe.

A részletes program itt található. A filmfesztivált az OSA Archivum, a Verzió Film Alapítvány és a Magyar Nemzeti Filmarchívum rendezi, védnökei Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság.