Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Francia közönségdíjat kapott a Nagy Imre-film

MTI
2005.11.28. 11:46
Mészáros Márta A temetetlen halott című filmje nyerte el a közönségdíjat vasárnap este a 16. Történelmi Filmek Fesztiválján a franciaországi Pessacban.

A Nagy Imre 1956-os szerepéről szóló magyar mozival nyílt meg múlt szerdán a Bordeaux melletti kisvárosban zajló ötnapos tematikus mustra, Európa - egy szenvedély története címmel.

A megnyitó estéjén egyszerre két teremben vetítették a filmet. Mészáros Márta szerint a teltházas közönség már a bemutatón nagyon jól reagált. Még kétszer vetítették A temetetlen halottat az egyszerre öt teremben, nyolcszáz néző előtt zajló filmes seregszemlén.

A pessaci bemutató volt egyben a franciaországi premier is, amit mindenképpen szeretett volna a fesztivál megünnepelni, hogy így is segítse a Mészáros-film terjesztését Franciaországban - hangsúlyozta Francois Aymé fesztiváligazgató.

A versenyprogramban Mészáros Márta A temetetlen halott című filmje mellett további hat - egy amerikai, egy japán, egy brit, egy izraeli, egy argentin és egy francia - történelmi témájú játékfilm szerepelt. A fődíjat a zsűri Margarethe von Trotta rendezőnő elnökletével Kobajasi Maszahiro Bashing című alkotásának ítélte.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.