Oscar-esélyes anime az Anifesten

Index
2005.11.29. 15:06

Az Anifest 3. animációs filmfesztivál egyik nagy dobásának szánják a rendezők a tavasszal a Titanicra már beharangozott, ám végül nem vetített Miyazaki-filmet.


Klikk a képre!

A nyugati közönség a japán anime legnagyobb mesterének tartja Hayao Miyazakit. A vándorló palota sajátosan japán mese: egy átok miatt a fősszereplő kislányból agg vénasszony lesz. Ezzel kezdetét veszi egy varázslatos utazás, amelyben szerepet kap egy jófej tűz-démon által irányított, lépkedő palota, egy ifjú és jóképű mágus, valamint rengeteg mágikus lény.

A filmhez kapcsolva december 9-én pénteken, az AniFest fórumbeszélgetést tart az anime műfajáról. A beszélgetés résztvevői Vágvölgyi B. András, Varró Attila, és Tóth Balázs lesznek, moderátoruk Kubiszyn Viktor.

A fesztiválon, szokás szerint további kerekasztal-beszélgetések is várhatóak, magyar forgalmazók mesélnek arról, hogy miért vagy miért nem érdemes animációs filmet bemutatniuk.

A vándorló palotán kívül olyan egészestés animációs filmek láthatóak majd, mint a Zsinóron, Terkel, a terhelt, Loranga és egy kanadai-belga-spanyol koprodukcióban készült gyermekrajzfilm, a Pinocchio 3000. Természetesen ott lesz még a harmincöt filmből álló versenyprogram is, amelyek a 2000 eurós fődíjért versenyeznek. A díjak átadására a fesztivál közönsége számára is nyitott záró gálaesten kerül sor a nyertes filmek bemutatásával együtt.