Elhunyt Ramanand Szagar indiai filmrendező

MTI
2005.12.13. 15:51
Elhunyt Ramanand Szagar, indiai író és filmkészítő, akinek a démonokkal küzdő hindu istenségekről szóló tévésorozata tömegeket vonzott a képernyők elé.

A 87 éves művészt kéthónapos betegeskedés után, hétfő éjjel érte utol a halál Bombay egyik külvárosában lévő otthonában - tájékoztatott a filmkészítő fia, Prem Szagar.

Szagar több mint 50 hindi nyelvű filmet rendezett, de az igazi ismertséget az hozta meg számára, amikor a 80-as években a televízió felé fordult. A hindu eposzokon alapuló sorozatok hétről-hétre indiai nézők millióit vonzották a képernyők elé a városlakóktól a vidéken élőkig egyaránt. Szagar meg akarta világítani a tömegek számára a hindu szentírást és a karma fogalmát.

"Az volt a vágyam, hogy a Ramajana eposzt még egy suszter is megértse" - nyilatkozta az író 1998-ban az AP amerikai hírügynökségnek. Szagar emellett regényeket, színdarabokat és novellákat is írt Pakisztán erőszakos felosztásának véres eseményeiről. 2001-ben érdemei elismeréseként a legmagasabb indiai civil kitüntetésben részesítették.

Ramanand Szagar 1917-ben a mai Pakisztánban született, innen indult filmes karrierje is. Azt követően menekült Indiába, hogy a szubkontinenst a Nagy-Britanniától való függetlenség elnyerése kapcsán, véres viszályok között felosztották 1947-ben. Szagart felesége, lánya és öt fia gyászolja.