Klasszikus Disney a Millenárisban

Index
2005.12.14. 10:08
A klasszikus zenei alapra készült rajzfilmet, a Disney Stúdió egyik legmeredekebb kísérletét a Fantáziát december 14-én vetítik 20.30-kor a Millenáris Park Fogadó termében.

Walt Disney nem csak a képek, de a zene megszállottja is volt. Az 1930-as évek közepén elhatározta, hogy házasítja két nagy szerelmét, és megvásárolta Paul Dukas zeneszerző A bűvészinas című zeneművét. A nyolc perces zenére és hat másik zenedarabra Disney dollármilliókból kétórás filmet készített Mickey egérrel a főszerepben.

1940-re állt össze a feldolgozó mű. A filmben felcsendül Bach D Moll Toccata és Fúgája, Csajkovszkij Diótörője, a már említett A bűvészinas, de hallhatjuk Stravinszkíj, Beethoven, Ponichielli és Muszorgszkíj egy-egy szerzeményét is, természetesen szemet gyönyörködtető, fantáziadús, az animációs technika minden területét bejáró rajzfilmek kíséretében.

Disney azt tervezte, hogy a Fantáziából sorozatot készít és rendszeres időközökben újabb egész estés összeállításokat készít ismert és kevésbé ismert komolyzenei darabokból. Sajnos a nagyszerű kezdeményezésből nem lett semmi, legalábbis 1999-ig, amikor kezdeményezését folytatva a Disney stúdió elkészítette a Fantázia 2000 című filmet. A filmek nem szinkronizáltak. A belépés díjtalan.