Diane Keaton 60 éves

Index
2006.01.03. 11:23
Hatvan éve, 1946. január 5-én született Los Angelesben Diane Keaton Oscar-díjas amerikai színésznő, akinek legismertebb szerepe máig az Annie Hall. Bár az elmúlt két évtizedekben csak tizenvalahány filmben szerepelt, rendszeresen jelölték különböző szakmai díjakra.

Diane Hall néven anyakönyvezték. Egy New York-i kis színházban gyakorlatát is vette fel anyja családnevét, mert a színészcéhnek már volt egy Diane Hall nevű tagja.

A Diane Hall néven született színésznő Kaliforniában, majd New Yorkban folytatott színitanulmányokat. A Hair Broadway-változatában kapott főszerepet, majd a Játszd újra, Sam! című darabban ismerte meg a rendező Woody Allent, akivel az több nagysikerű filmben dolgozott együtt (a Játszd újra, Sam!, Annie Hall, Manhattan). Az Annie Hall-ért 1977-ben Oscar- és Golden Globe díjjal jutalmazták. Woody Allen után egy darabig együtt élt és dolgozott Warren Beattyvel (Vörösök), és az együttműködésből Oscar- és Golden Globe-jelölések születtek. A nyolcvanas évek végén rendezett dokumentumfilmet, a Twin Peaks egy részét is, és az Álmok hőseit.

1993-ban egy film erejéig visszatért Woody Allenhez (Rejtélyes manhattani haláleset), majd a Keresztapa harmadik részében szerepelt. 2000-ben mutatták be Diane Keaton legújabb, rendezőként jegyzett munkáját, a Női vonalak című filmet. 2001-ben került a moziba a Mrs. Maffia című filme, idén pedig a Kőkemény családdal tért vissza.