Spanyol filmhét az Örökmozgóban

Index
2006.01.17. 16:56
Öt kortárs alkotást válogattak be a pénteken kezdődő idei spanyol filmhétre a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban, közölte Fejes Katalin, a Magyar Nemzeti Filmarchívum sajtóreferense az Indexszel.

A filmrajongók két mozgóképet láthatnak a spanyol független film egyik legígéretesebb ifjú rendezőjétől, Antonio Dyaztól. A szürreális, a virtuális valóságot a ténylegessel ötvöző munkái közül levetítik az Off című alacsony költségvetésű produkciót, amely 2002-ben kirobbanó siker volt. A Sex című film kevésbé nyers hangvételű, mint az Off, annál több szórakoztató elemet használ fel benne a rendező.

Jorge Nebra filmje, a Hajnal Havannában filozofikus mélységeket tár fel kubai kontextusba helyezett történetével, témája a prostitúció, a kábítószerezés és a vallásosság. A rendező, miután a multikulturális film két forgatókönyv-változatát is betiltotta a kubai cenzúra, titokban forgatta le az alkotást Havannában 16 nap alatt. A sanyarú forgatási körülményekből, valamint a fikciós és a dokumentarista felvételek vegyítéséből szokatlan filmnyelv született.