Vilma
-8 °C
3 °C

Magyar mozikban az Arany és Ezüst Medve-díjas film

2006.02.20. 13:57
Az idei Berlinálén fődíjas Grbavica és a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjas Guantanamo című film magyarországi forgalmazási jogait vásárolta meg a Budapest Film, ahogy Robert Altman Prairie Home Companion című moziját is. Mindhármat idén mutatják be.

Jasmila Zbanic rendező első filmjében a háború utáni Szarajevóban élő, egyedülálló anya, Esma próbálja feldolgozni 12 éves lányával, Saraval az apanélküliség traumáját, amit a fogantatás homályos körülményei is nehezítenek. A kislány háborús hősként gondol a papára, míg el nem jön az igazság pillanata, és édesanyja kénytelen szembesíteni a valósággal. Az anya szerepében látható Mirjana Karanovic A papa szolgálati útra ment és az Underground című Kusturica filmekből ismerős. A nemzetközi koprodukcióban készült dráma az ökumenikus zsűri díját is elnyerte az idei Berlinalén.

Michael Winterbottom Mat Whitecross társrendezővel közösen készítette a The Road to Guantanamo című munkát. A kevert műfajú, archív anyagokat, interjúkat megrendezett jelenetekkel ötvöző film négy pakisztáni származású angol fiú igaz történetét eleveníti fel. Asif, Ruhel, Shafiq és Monir 2001-ben Angliából Pakisztánba utaznak egyikük menyasszonyáért, ám útközben úgy döntenek, Afganisztánba mennek segíteni az ottani nehéz helyzetű embereken. Azon az éjszakán érkeznek Kandaharba, amikor az USA légiereje támadásba lendül.

A 81 éves Robert Altman sem távozott üres kézzel az idei berlini filmfesztiválról. A M.A.S.H., és a Játékos rendezőjének új komédiája, a Prairie Home Companion a Berliner Morgenpost olvasóinak díját kapta meg. Az 1974-től sugárzott, azonos című rádióshow egy bizonyos Garrison Keillor nevéhez fűzödött, és Amerika legkedveltebb rádióműsora volt egy időben. A történet arra az epizódra fókuszál, amikor Keillor és vendégei ráébrednek, hogy aznapi műsoruk lesz az utolsó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.