Fehér György-díj a Végállomásoknak

2006.02.20. 20:58
Vasárnap régi barátai és alkotótársai jelenlétében adták át a három és fél éve elhunyt rendezőről elnevezett díjat Németh Gábor Péter dokumentumfilm-rendezőnek. A filmet a héttagú zsűri a Filmszemlén bemutatott alkotások közül választotta ki. Tavaly osztották ki először az elismerést, akkor Kenyeres Bálint Before Dawnját díjazták, írja a magyar.film.hu.

A 34 éves rendező Zachar Balázs minisztériumi főosztályvezetőtől vette át a díjat, Müller Árpád festőművész alkotását. A cigarettázó nőt ábrázoló festményt Fehér György munkássága ihlette. A díj átadását követően a jelenlévők egy rövid részletett láthattak Németh Gábor Péter filmjéből, amit a Hat bagatell vetítése követett. A 70-es évek főiskolásainak vizsgafilmjeiből összevágott anyagot Jeles András, Bódy Gábor, Wilt Pál, Tarr Béla, Fehér György és Dárday István dokumentarista munkáiból állította össze a Mozgókép Innovációs Társulás.

A Végállomások című dokumentumfilm szoros versenyben utasította maga mögé Buvári Tamás Kivégzés című kisjátékfilmjét. A film bosnyák menekülteket mutat be, akik 1993 óta Magyarországon rekedtek, mikor a háború elől egy elmegyógyintézetből hazánkba menekítették őket.