Nem vetíthetik Németországban a kannibálfilmet

2006.03.03. 12:41
Egy német bíróság pénteken ideiglenes hatállyal úgy rendelkezett, hogy nem vetíthetik a német mozikban a rotenburgi kannibálról szóló Rohtenburg című filmet, mert azzal sértik a helyi kannibál, Armin Meiwes jogait.

A film a Rotenburg városnév kis megcsavarásával, Rohtenburg címmel vetítették volna, a roh (nyers) szóval utalva a témára. A német-amerikai koprodukcióban Martin Weisz berlini rendező által elkészített filmben egy amerikai diáklány jár az emberevő nyomában, a helyszínek eredetiek, a műfaj: horror.

A Németországot elképesztő esetben Armin Meiwes rotenburgi polgár interneten keresett partnert, olyat, aki meg akar halni, s azt sem bánja, ha húsát nyersen elfogyasztják. Egy 43 éves berlini mérnök személyében akadt jelentkező, akit aztán Meiwes leszúrt, s nemiszerve levágásával és megsütésével megspékelt, hosszadalmas és keserves, lefilmezett agónia után a másvilágra küldött.

Armin Meiwes azonban úgy vélte, hogy megsértik emberi jogait, s a bíróság neki adott igazat. A filmen látható történet ugyanis 88 ponton egyezik Meiwes életének epizódjaival, míg a Rohtenburg főszereplője, Thomas Kretschmann egy lapnak úgy nyilatkozott, hogy a történet kitalált, csak "néhány tényt használtak fel Meiwes életéből".

A 44 éves, ápolt külsejű, teljesen normálisnak látszó Armin Meiwes jelenleg is bíróság előtt áll, az első perében hozott ítéletet (nyolc és fél év elzárás emberölésért) a legfelsőbb bíróság hatálytalanította, s újratárgyalást rendelt el. A Rohtenburg gyártója és forgalmazója tiltakozott a bírósági határozat ellen, s minden követ meg akar mozgatni az esetleges végleges betiltás megakadályozása érdekében.