Aktivista filmek a Stúdió Galériában

2006.03.20. 16:20
Négy estén át, március 21-24-ig, különböző társadalmi és politikai kérdéseket feszegető filmek mozija lesz a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának Galériája a Képíró utcában.

Az első este vetített, A negyedik világháború című film a világ különböző részein zajló fegyveres összecsapásokkal, illetve a globalizáció ellenes megmozdulásokkal foglalkozik.

Szerdán a foglaltházban dolgozó embereket kívánják bemutatni a Rozbrat (Poznan városában működő foglaltház), a Centrum és a Budapest a tied is című filmek segítségével. Több Európai Uniós országban virágzik a foglaltház szubkultúra. Van olyan ország, ahol a jogszabályok szerint azt az ingatlant, amit bizonyíthatóan legalább egy éve nem használt a tulajdonosa elfoglalhatja az, aki egy asztalt, egy széket és egy ágyat helyez el benne. Innentől kezdve a házfoglalónak a törvény által biztosított jogai vannak.

Csütörtökön a Pénz birodalma, pénteken pedig a Veled is megtörténhet című filmet vetítik. Az előbbi film a napjainkban dominánssá vált óriásvállalatok szerepét vizsgálja, az utóbbi pedig a nők jogait elemzi az európai Magyarországon. A vetítéseket követően kerekasztal beszélgetések lesznek. A filmekben felvetett problémáról, a témákkal foglalkozó magyar csoportok, aktivisták fejtik ki véleményüket és mutatják be saját tevékenységüket.